Angie Firmalino, borka proti Bayerjevemu mikrovsadku

Maja Čakarić

Več kot milijon žensk po vsem svetu se je v zadnjih 16 letih odločilo za sterilizacijo z mikrovsadkom Essure. Veljal je za enega od najmanj invazivnih ginekoloških posegov. Zanj se je pred devetimi leti po pogovoru s partnerjem odločila tudi ameriška psihologinja in izdelovalka nakita Angie Firmalino. Postopek je bil boleč, bolečina pa ni ponehala.

 
Foto: osebni arhiv Angie Firmalino.

Foto: osebni arhiv Angie Firmalino.

Essure, mikrovložek za sterilizacijo, je iz jajcevodov, kamor ga vstavijo, prešel v maternico. Večkrat so ji ga operativno odstranjevali, a so delčki vsadka ostali v njej. Bolečine niso povsem izpuhtele, poleg tega so se pojavile še druge zdravstvene težave.

Ustanovila je facebook skupino Essure problems, ki ima zdaj 41.000 članic z vsega sveta, predvsem pa je prevzela pobudo in začela trkati na vrata ameriškega urada za zdravila (FDA) in drugih nadzornih organov. S svojimi »E-sestrami« je dejavna kot zagovornica popolnega umika Essurja iz uporabe. Je tudi ena od portretirank v Netflixovem dokumentarnem filmu The Bleeding Edge.

Skupino, ki jo vodite na facebooku, obiskujejo zlasti ženske, ki bi se rade bolje poučile o mikrovložku Essure ali pa ugotavljajo, da jim povzroča težave. Je virtualni prostor lahko učinkovit in varen pristan zanje?

Marsikatera ženska se počuti povsem osamljeno in nima le občutka, da so zdravniki nanjo pozabili, ampak tudi, da z njo raje sploh ne bi imeli opravka. Vsaj v ZDA je tako. V naši skupini najdejo podporo in empatijo.

Je pa nedavno proizvajalec Bayer sporočil, da pripomoček po evropskem umika tudi z ameriškega trga. Razlogi so poslovni. Videti je, da pri tem občutite tudi nekaj osebnega zmagoslavja?

Takšne metode za zaščito pred nosečnostjo, kot je bila njihova, doslej še ni bilo. Bila je trajna in (skoraj) stoodstotno zanesljiva. Torej niso imeli konkurence. Ni bilo razloga, da bi Essure umaknili s trga, čeprav so vedeli, da ženskam lahko tudi škodi. Nenazadnje so bili prepričani, da so zaradi prevladujočega položaja zaščiteni tudi pred sodnimi postopki. Naši odvetniki menijo, da bi jim s tožbami vseeno lahko stopili na prste.

Odločitev o umiku je pomembna tudi za nas. V skupini imamo izjemna dekleta z izjemnimi sposobnostmi. Skupaj nikoli nismo prenehale pritiskati na regulatorje, kot je FDA, ali neposredno na Bayer, organizirale smo več shodov, lobirale v ameriškem kongresu ... Ključna je bila vztrajnost vseh nas. Nikoli se ne vdam, ne z bojem zase ne za druge.

Pika bo kmalu postavljena. Pripomočka ne bo več na trgu, bo še obstajal razlog za vaše družbeno delovanje?

Z ženskami bomo še naprej vodile podporno skupino in pomagale tistim, ki zaradi pripomočka trpijo. Prepričana sem, da bodo zdravniki še dolga leta iskali najboljši način za ustrezno odstranitev vložka. Bayer ga bo sicer res z januarjem umaknil s trga, vendar bo lahko v uporabi še eno leto. Tudi to obdobje bi radi zamejili. Želimo si, da tega vložka ne bi vstavili nobeni ženski več.

Veliko jih z njim še naprej udobno živi in ga ne bi zamenjale za nič. Vam, pravite, je življenje obrnil na glavo.

Težave so se pojavile takoj. Začelo se je z bolečinami in močno krvavitvijo. Dobila sem vročino, predvsem pa se nisem počutila dobro. Potem so se pojavile težave s sklepi. Prvič so me operirali eno leto po vstavitvi vložka. Večkrat so mi ga operativno odstranjevali, tako da zdaj nimam več bolečin v trebuhu in močnih krvavitev, imam pa hude sistemske avtoimunske težave, ki mi povzročajo kronične bolečine, kar je izčrpavajoče.

Ste dobili jasno potrdilo, da je za težave brez dvoma kriv Essure? V kakšno podporo so vam bili zdravniki oziroma so vam še vedno?

Da so moje težave povezane z vložkom, sem ugotovila, ko je ultrazvok jasno pokazal, da je vložek iz jajcevoda prešel v maternico. Veliko zdravnikov me je odpravilo z besedami, da to ni nič hudega. Dolgo sem vztrajala, da so mi ga odstranili, in tudi, da so mi zdravniki osebno potrdili vzročno povezavo. So pa tu drugi, ki je nočejo uradno potrditi.

Zakaj ginekologi še vedno niso povsem prepričani o vzročni povezavi?

Večina se noče nasloniti na očitne dokaze. Raje se opirajo zgolj na podatke iz kliničnih študij, ki pa so pomanjkljivi. Več let je trajalo, preden so težave, povezane z Essurjem, opisali v zdravstveni literaturi in znanstvenih revijah. Zdaj nam bolj verjamejo.

Ni bilo razloga, da bi Essure umaknili s trga, čeprav so vedeli, da ženskam lahko tudi škodi.

Mnogo žensk se je odločilo, da je treba storiti še korak naprej. Spisale so tožbe proti proizvajalcu.

Mislim, da je samo v ZDA trenutno vloženih več kot 16.000 tožb.

Ste jo vložili tudi sami?

Da.

Prihodnost Essurja je vsaj na zahodu počasi zakoličena. Podobnih alternativ še ni. Kaj svetujete ženskam, ki se odločajo za sterilizacijo?

S partnerjem ali možem naj se poskusijo pogovoriti o vazektomiji. Če to ni mogoče, naj posežejo po drugih klasičnih metodah. Iskanje alternativ na področju medicinskih pripomočkov se nadaljuje. Opazile smo, da obstajajo klinični testi za nekirurško sterilizacijo FemBloc. Spremljamo to dogajanje in precej nas skrbi.

Ne skrbi pa vas za usodo Bayerja?

Denar in moč imajo po vsem svetu, toda imajo tudi temno podobo. Vendar verjamem, da dobro premaga zlo. Glede Essurja je Bayer izgubil že veliko bitk, me pa bomo zmagale v vojni.