Nadziral Krkino tovarno, izgubil identiteto

Anuška Delić

V panamskih dokumentih se je leta 2016 razkrilo, da naj bi inšpektor agencije za zdravila in medicinske pripomočke v davčnih oazah odprl štiri farmacevtsko zveneča podjetja. Ko je bil s temi podatki soočen, je zatrdil, da so mu ukradli identiteto. Sveže pobegli panamski dokumenti leta 2018 prinašajo povsem nepričakovan preobrat – pri domnevni kraji naj bi sodeloval predsednik uprave dolgoletnega poslovnega partnerja Krke iz Kitajske.

 
Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

Inšpektor Janez Obreza je novembra 2011 potoval na Kitajsko. Krka, novomeški ponos države, je v začetku tistega leta na javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) podala vlogo za izdajo certifikata o dobri proizvodni praksi oziroma za tako imenovani GMP certifikat, ki velja tri leta.

Certifikat je morala pridobiti, ker kitajska tovarna za Krko proizvaja surovine za njene izdelke, ki so v prodaji na območju Evropske unije. Ta uradni postopek je namenjen preveritvi, ali so izdelki proizvedeni v skladu z evropskimi standardi. Gre torej za certifikat, ki ga JAZMP podeljuje tudi v imenu varovanja zdravja.

Tovrstni inšpekcijski pregledi se sicer po pojasnilih JAZMP opravljajo v dvoje. Inšpektor Obreza je tako opravljal nadzor skupaj s kolegom Antonom Kramaričem, in sicer v času med 14. in 25. novembrom 2011.

Potrdil je, da je vstopni vizum za Kitajsko zanj urejala Krka.

Kitajski izvir

Dva meseca prej, septembra 2011, je kitajska podružnica panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki je v središču panamskih dokumentov, registrirala tri podjetja: Replek Pharm LTD na Samoi ter Suan Pharma S.A. in Vet-Agro S.A. na Britanskih Deviških otokih. Oktobra 2011 je v Hongkongu odprla še Artemis Biotech Limited. (Tokrat smo našli še peto podjetje v Veliki Britaniji, Aceto Pharma Limited.)

Inšpektor Obreza je potrdil, da je vstopni vizum za Kitajsko zanj urejala Krka.

Končni lastniški upravičenec vseh petih podjetij naj bi bil inšpektor Janez Obreza, kar naj bi potrjevala kopija njegovega potnega lista, na podlagi katere je Mossack Fonseca izvedla registracijo podjetij. To je avtorica skupaj z novinarko Brigite Ferlič Žgajnar razkrila v Delu aprila 2016, ko je svetovne medije zajel cunami po imenu panamski dokumenti. Te so takrat in danes pridobili novinarji nemškega Süddeutsche Zeitunga, s partnerji, med katerimi je slovenski Oštro, pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ).

Takoj po prejemu novinarskih vprašanj je inšpektor Obreza v odgovoru zapisal, da gre za krajo identitete, češ da teh podjetij ni nikoli ustanovil. Policiji je prijavil storitev kaznivega dejanja, z delovnega mesta pa je odšel na bolniški dopust in s seboj vzel službeni računalnik. Ta je zdaj v središču sodnega postopka pred ljubljanskim delovnim sodiščem med Obrezo in JAZMP, ki ga je odpustila.

Neznani storilec

Policija je potrdila, da so kriminalisti na ljubljansko državno tožilstvo leta 2016 podali dve kazenski ovadbi zoper še neznanega storilca (druga se je nanašala na podjetje, ki naj bi ga ustanovila nekdanja inšpektorica JAZMP Tatjana Alfirević). Pojasnila je, da so tujim varnostnim organom posredovali zaprosila za podatke, »ki jih doslej še nismo prejeli«. S tožilstva pa so sporočili, da je zadeva v predkazenskem postopku in da so zahtevali dopolnitev kazenske ovadbe zoper neznanega storilca.

Ime domnevnega storilca ali pa domnevnega sodelavca storilca je marca 2016 odkrila družba Mossack Fonseca.

Že ko smo leta 2016 kot laiki primerjali kopijo potnega lista z dokumenti, ki naj bi jih podpisal inšpektor Obreza, smo menili, da najbrž niso identični s podpisom na potnem listu. Tudi o tem smo vprašali kitajsko pisarno Mossack Fonsece, ki je nato – kot priča njena sveže pridobljena interna korespondenca – nemudoma sprožila notranji pregled. Tega v odgovorih na novinarska vprašanja ni omenila.

Toda zdaj vemo, da se je družba Mossack Fonseca (zaradi vprašanj časnika Delo) že pred objavo panamskih dokumentov zavedala, da Obrezovi podpisi na dokumentih niso enaki podpisom na kopiji njegovega potnega lista. Posledično je še ugotovila, da njen uslužbenec Eric Wu, ki je kopijo potnega lista overil kot enako originalu, nikoli ni imel v rokah izvirnika Obrezovega potnega lista.

Še več: v kitajski pisarni Mossack Fonsece so takrat vedeli, da je registracijo »Obrezovih« podjetij dejansko naročil njihov dolgoletni klient Yao Chengzhi, predsednik uprave družbe Ningbo Menovo Pharmaceutical. Ugotovili so tudi, da jim je kopijo Obrezovega potnega lista poslala tajnica (oziroma tajnik, saj spol osebe ni jasen) Yao Chengzhija in da jo je njihov uslužbenec Eric Wu overil kot enako izvirniku zato, ker je Yaa poznal od prej.

Šlo je za dejavno in pomembno stranko, ki ji je Eric Wu zaupal, so razpravljali. Zato ni izpeljal postopkov po pravilih za skrbni pregled strank, ki jih odvetniška pisarna, ki se ukvarja z ustanavljanjem podjetij, mora izvajati. Ta pravila so namenjena boju proti korupciji in pranju denarja, pa tudi zavarovanju odvetniške družbe pred tem, da bi bila obtožena sostorilstva kaznivih dejanj.

Ugotovitve Mossack Fonsece o podjetjih, ki naj bi bila inšpektorjeva, so bile tako skrb vzbujajoče, da so nad zadevo kitajske podružnice bedeli tudi s sedeža družbe v Panami.

 
Ime domnevnega storilca ali pa domnevnega sodelavca storilca je marca 2016 odkrila družba Mossack Fonseca.

Panika v Ningbu

V kitajski Mossack Fonseci s sedežem v kraju Ningbo so bili nervozni. Dogovorili so se, da bo treba izvesti poostrene skrbne preglede vseh podjetij, ki so kakorkoli povezana z Yao Chengzhijem.

Med drugim so pripravili seznam podjetij, za katera je Yao plačeval registracijske takse in druge stroške vodenja. Seznam vključuje plačila med letoma 2003 in 2015, na njem pa je 24 družb. Od teh naj bi jih pet ustanovil inšpektor Obreza, eno pa nekdanja inšpektorica JAZMP Tatjana Alfirević, o kateri smo leta 2016 prav tako poročali, saj naj bi odprla podjetje Krka, d. d., Novo mesto, LTD na Britanskih Deviških otokih. Tudi ona je policiji prijavila krajo identitete.

Pri Mossack Fonseci so se odločili, da bodo, če Yao Chengzhi ne bo predložil podatkov in dokumentov o resničnih družbenikih podjetij, ki naj bi jih obvladoval slovenski inšpektor, odstopili kot registracijski agenti.

Uslužbenec Eric Wu je stopil v stik s kontaktno osebo Yao Chengzhija. Ta je dejala, da Yao trdi, da je potna lista (Obreze in Alfirovićeve) dobil od neimenovanega promotorja, ki da je kriv za poneverbo potnih listov, a ga ni imenoval. Prosil je uslužbenca Mossack Fonsece, naj družba nikomur ne pove, da on, Yao Chengzhi, stoji za številnimi podjetji. Bil je v stiski in skrbelo ga je, kako bo z njim, če bodo Slovenci zahtevali odgovore, še navaja korespondenca.

Pri Mossack Fonseci so takrat prišli na zamisel, da bi Yaovo stisko izkoristili za to, da bi od njega pridobili dokument, ki bi jih opral vsakršne krivde. Ali pa »nekaj, kar dokazuje, da sta se slovenska državljana strinjala z odprtjem podjetij in da je stranka videla originalna potna lista, nakar so ju kopirali«.

Nič od tega jim ni uspelo in naposled so od Yaa zahtevali zgolj, naj predloži imena »resničnih lastnikov podjetij, v katerih so udeleženi Slovenci«, in naj se opraviči, ker je Mossack Fonseci predložil potvorjeni kopiji potnih listov in s tem ogrozil njihovo poslovanje. Uslužbenec Eric Wu je, kot navaja korespondenca, obiskal Yaa, ki pa ni hotel predložiti imen in se tudi ni bil pripravljen opravičiti.

Vsi Krkini ovinki

Do julija 2016 je Mossack Fonseca izstopila kot registracijski agent (in s tem upravljavec) podjetij, ki so bila ustanovljena s, kot kaže, poneverjeno kopijo potnega lista inšpektorja Obreze. Izstopila je tudi iz drugih podjetij Yao Chengzhija, ki je po pregledu svojih družb sklenil, da bo obdržal le dve z Britanskih Deviških otokov – CPH Pharma Ltd. in Noble Nice Group Limited.

Zadnja se je z novimi razkritji panamskih dokumentov pokazala v novi vlogi.

Že leta 2016 smo namreč med panamskimi dokumenti odkrili podjetja, povezana z nekdanjim članom uprave Krke Janezom Poljancem,ki je to funkcijo po dostopnih podatkih opravljal 12 let, in njegovim sinom Gašperjem Poljancem. Med njimi je bila tudi družba Noble Nice Group Limited.

Takrat je Gašper Poljanec za Delo povedal, da se je pokazal interes potencialnih partnerjev po trgovanju s surovinami za procesno industrijo. »V smislu večje fleksibilnosti so potencialni partnerji izrazili željo za trgovanje prek podjetij, ustanovljenih na Britanskih Deviških otokih. V ta namen je oče v dogovoru z mano prevzel delež v podjetju Dragon King Group Limited, kasneje pa sta bili z istim namenom ustanovljeni še podjetji Bright Key Group Limited in Noble Nice Group Limited.«

Trdil je, da podjetja niso bila aktivna in da jih zato, ker niso imela prihodkov in prometa, z očetom nista prijavila finančni upravi, kot to zahteva davčna zakonodaja.

Toda novi dokumenti Mossack Fonsece kažejo, da je Gašper Poljanec to odvetniško družbo januarja 2016 – torej že pred objavo panamskih dokumentov – prosil, naj mu posreduje nekatera potrdila za Dragon King Group. Kot je zapisal, je ta potrebovala banka, pri kateri ima podjetje odprt račun. Ni jasno, zakaj bi mirujoče podjetje potrebovalo bančni račun in sveže dokumente. Tega nismo mogli vprašati niti Gašperja Poljanca, ki se na naš klic in sporočilo ni odzval. Njegov oče pa je sporočil, da bo poklical po 1. juliju.

Zdaj se je še razkrilo, da je Janez Poljanec isto podjetje, torej Dragon King Group, leta 2007 prodal prav sedanjemu predsedniku uprave družbe Ningbo Menovo Pharmaceuticals, Yao Chengzhiju. Ta ga je nato leta 2009 prodal naprej Poljančevemu sinu, Gašperju.

V vmesnem času, torej ko je Dragon King Group obvladoval Yao Chengzhi, je slovenska Krka kot manjšinska družbenica vstopila v dve hčerinski podjetji Menova. V eno od teh je bil tri leta pozneje napoten inšpektor Janez Obreza, ki so mu domnevno ukradli identiteto.

Tu je tudi Noble Nice Group, ki ga je leta 2010 ustanovil Gašper Poljanec, pozneje pa ga je prodal naprej osebi, ki je po dostopnih podatkih povezana z Yao Chengzhijem (danes to podjetje tudi uradno obvladuje). Kmalu za tem je Noble Nice Group ustanovil kitajsko podjetje Shanghai Shi Ze Trading, ki je imelo ob ustanovitvi kar 15 milijonov dolarjev kapitala in se je ukvarjalo s farmacevtskimi preparati.

Z varne razdalje

Krka in Menovo poslovno sodelujeta že vsaj desetletje, odkar je Krka leta 2008 kot 7,5-odstotna družbenica vstopila v njegovi hčerinski družbi Anhui Menovo Pharmaceutical in Zhejiang Menovo Pharmaceutical. Novembra lani sta Krka in skupina Menovo sodelovanje še poglobili, saj sta podpisali pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Ningbo Krka Menovo Pharmaceutical, v katerem bo imel novomeški farmacevt 60-odstotni delež. V sporočilih za javnost so poudarjali, da bosta podjetji dolgoletno partnerstvo zdaj nadgradili na področju nabave.

V Krki, kamor smo posredovali vse relevantne informacije o zlorabi inšpektorjevega potnega lista, so pojasnili, da sodelujejo samo s podjetjema Anhui Menovo Pharmaceutical in Zhejiang Menovo Pharmaceutical, ki jim prodajata surovine. Vprašanju, ali Yao Chengzhiju, tudi glede na njihove nove poslovne podvige, še zaupajo, so se izognili, češ da ga imenuje odbor direktorjev Menova.

Zapisali so, da že leta 2016 »niso ugotovili nepravilnosti, ki bi se nanašale na poslovanje Krke, oziroma morebitnega oškodovanja družbe kot posledice aktivnosti oseb in družb, ki jih omenjate v vašem dopisu«.

Iz Menova so sporočili, da niso bili seznanjeni s kakršnimikoli navedbami o ravnanju Yao Chengzhija, ki je »ostro zanikal vse domneve, ki ste jih navedli«. Prav tako je zanikal, da bi poznal uslužbenca Mossack Fonsece Erica Wuja, ki je overil potni list Janeza Obreze. Zahtevali so, naj jim posredujemo dokaze in Wujev kontakt: »Gospod Yao je zelo zaupanja vredna in spoštovana oseba v Menovo Pharmaceuticalu.«

Poslali smo jim seznam 24 podjetij, za katera je Yao plačeval registracijske takse in drugo, a so vztrajali, da Yao »nikoli ni osebno kontaktiral Mossack Fonsece«. Dodali so, da je Yao osebno prizadet zaradi naših domnev oziroma domnev Mossack Fonsece, zato prosi, da predložimo »vso dokumentacijo v tej zadevi, da bo lahko branil sebe in svoje dobro ime«.

Posredovali smo jim še posnetke e-korespondence v Mossack Fonseci in iz družbe Ningbo Menovo Pharmaceuticals so še enkrat sporočili, da Yao Chengzhi vse zanika, tudi to, da je dvanajst let plačeval storitve vodenja 24 podjetij. Pri pregledu e-korespondence je opazil »slab menedžment Mossack Fonsece in predvideva, da so zlorabili njegovo ime«.

Vprašali smo še, ali Yao Chengzhi zanika verodostojnost kopije svojega potnega lista, a odgovora nismo prejeli.

Bitka dobljena, vojna pa …

E-pošta, naslovljena na odvetniško družbo Mossack Fonseca, se vrača. Njena odvetnica na vprašanja ni odgovorila.

Zdaj že nekdanji inšpektor JAZMP Janez Obreza pa je dejal: »Zadovoljen sem, da se je potrdilo, da navedenih podjetij v davčnih oazah nisem ustanovil jaz, ampak je to – z zlorabo mojih osebnih podatkov – storil nekdo iz le njemu znanih razlogov. Z objavo mojega imena v večini medijev sem bil deležen številnih neprimernih pritiskov, blatenja dobrega imena, prejel sem tudi odpoved delovnega razmerja. Tako negativno izkušnjo, zgolj zaradi opravljanja nalog inšpektorja za zdravila, je težko opisati z besedami.«