Posts in Operacija Vsadki
Farmacevtskemu velikanu se »splača« ogrožati paciente

Podjetje Medtronic se je v zadnjih desetih letih zavihtelo na vrh najbolj donosnih proizvajalcev medicinskih pripomočkov. Na poti do vrha ga niso ustavile stotine tožbe zaradi srčnih spodbujevalnikov, ki so nepričakovano stresali paciente, niti očitki vlad o prirejanju cen, nedovoljeni uporabi pripomočkov, niti poročila o zapletih in smrtih pacientov po vsem svetu.

Sydney P. Freedberg in Scilla Alecci, ICIJ 

Read More
Medicinski pripomočki niso navaden krompir

Pacientom najpogosteje kršijo pravico do primerne in kakovostne zdravstvene oskrbe, ugotavlja zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Vendar je po njenem treba imeti pred očmi, da jim pravic ne kršijo namenoma. »Vsi zdravniki, vsi v sistemu si želijo, da bi bila oskrba varna.« Toda želja in praksa ne gresta vedno z roko v roki.

Maja Čakarić

Read More
Angie Firmalino, borka proti Bayerjevemu mikrovsadku

Več kot milijon žensk po vsem svetu se je v zadnjih 16 letih odločilo za sterilizacijo z mikrovsadkom Essure. Veljal je za enega od najmanj invazivnih ginekoloških posegov. Zanj se je pred devetimi leti odločila tudi ameriška psihologinja Angie Firmalino. Postopek je bil boleč, bolečina pa ni ponehala.

Maja Čakarić

Read More
Blaž, ujetnik industrije medicinskih pripomočkov

Baklofenska črpalka, ki jo Blaž nosi vstavljeno pod kožo, je dvakrat v petih letih prenehala delovati. Obakrat zaradi korozije. Na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so mu dvakrat rešili življenje. Črpalke SynchroMed II so bile doslej predmet številnih odpoklicev in tožb. Tudi ubijale so že.

Anuška Delić

Read More
Podatke o ortopedskih vsadkih imajo v zvezkih

Čez dober mesec bo v Sloveniji začel delovati nacionalni register artroplastike, po domače – arhiv ažurnih podatkov o vseh umetnih kolkih, kolenih, ramah in drugih sklepih, ki so vgrajeni v slovenske paciente. V njem ne bo nobenih podatkov. Večina slovenskih bolnišnic jih hrani na papirju.

Anuška Delić, Maja Čakarić, uredništvo Oštra

Read More