Tuširanka: Popivanje

Matej De Cecco

 
 

Tuširanka komentira trditev, da irsko prestolnico Dublin terorizirajo pijani golobi. Krivec za opijanje naj bi bile zrele hruške, ki vsako leto ob koncu poletja padajo z dreves in na tleh fermentirajo.

Drži, da ptice zaradi preobilice zaužitega fermentiranega sadja lahko postanejo vinjene. Ali so bili dublinski golobi zaradi zrelih hrušk res vinjeni, pa nam niso mogli potrditi niti na tamkajšnji občini, niti v irskem, niti slovenskem društvu za opazovanje in proučevanje ptic.

Na podlagi dostopnih virov smo ocenili, da navedbe o pojavu pijanih golobov in njihovem teroriziranju Dublina niso podprte s preverljivimi podatki in prispevek označili za neutemeljenega.

 
 
Matej De Cecco

Matej De Cecco

 

Kaj je Tuširanka?

Tuširanka je rubrika na Oštru.si, v kateri prostor, namenjen besedi, odstopamo sliki.

Tuširanke so risbe s tušem, toda v naši rubriki so tedenski likovni komentarji, ki so kritično ogledalo aktualnih dogodkov. Včasih izzovejo smeh, tudi kisel, včasih delujejo kot mrzel tuš. Za tiste, ki jim nastavljajo ogledalo. Za vse nas. Za družbo.

Tuširanka ilustracijo postavlja nad besedo, hkrati pa nadgrajuje žanr komentarja in poskuša načela tradicionalne časopisne karikature udomačiti v digitalnem svetu.