Ptice pijane od zrelega sadja

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Fermentacija iz njih [zrelih hrušk] naredi alkohol, česar se še posebej veselijo lokalni golobi, ki vsako leto ob tem času »žurajo« do poznih ur.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Svet24.si


 
Zaradi teže in majhnosti lahko ptice zelo hitro zaužijejo preveliko količino zrelega sadja, ki vsebuje alkohol. Posledice so lahko usodne. Foto: Unsplash

Zaradi teže in majhnosti lahko ptice zelo hitro zaužijejo preveliko količino zrelega sadja, ki vsebuje alkohol. Posledice so lahko usodne. Foto: Unsplash

Irsko prestolnico terorizirajo pijani golobi, so poročali na portalu Svet24. Krivec za opijanje naj bi bile zrele hruške, ki vsako leto ob koncu poletja padajo z dreves in na tleh fermentirajo. Pred dvema letoma je po poročanju portala neki Dublinčan goloba, ki se je nenavadno vedel, odpeljal k veterinarju, ta pa je ugotovil, da je ptica le pijana. »Ptica je alkoholne poškodbe prespala in zjutraj omotična odletela,« so zapisali na Svetu24 in dodali, da Dublinčani od takrat pazijo, kam stopajo, ko imajo golobi žur.

Informacijo smo preverili na dublinski občini, a tam o vinjenih ptičjih prebivalcih mesta niso vedeli ničesar. Stopili smo še v stik z irsko organizacijo za opazovanje in zaščito ptic BirdWatchIreland.

Pojasnili so nam, da ptice občasno res pojedo preveč fermentiranega sadja in se zato vedejo, kot da bi bile vinjene, vendar tega iz fotografij in videa, s katerimi je opremljen članek, ni mogoče gotovo potrditi. »Lahko bi šlo za poškodbo možganov, ki je nastala pri trku v okno, ali za kakšno drugo bolezen oziroma zastrupitev,« je za Razkrinkavanje.si pojasnil Niall Hatch iz organizacije BirdWatchIreland.

Hatch pijanih golobov še ni videl, je bil pa priča vinjenim pegamom (Bombycilla garrulus), ki so se najedli jagodičevja. »Zelo zrele hruške in drugo sadje vsebujejo precej alkohola. Če jih ptice zaužijejo v dovolj veliki količini, se zlahka napijejo. Posledice so lahko tudi usodne,« je dodal.

Ali vinjene ptice prebivalcem Dublina povzročajo težave? »Ne. Za prebivalce mesta vinjeni golobi niso nevarni, težave povzročajo le sami sebi, saj so zaradi opitosti lažji plen za plenilce,« je odgovoril Hatch.

Pojav pijanih ptic ni značilen le za Irsko. Hatch pravi, da se to lahko zgodi tudi v Sloveniji ali drugod po svetu. V slovenskem društvu za opazovanje in proučevanje ptic s tem pojavom sicer niso seznanjeni.

Drži, da ptice zaradi preobilice zaužitega fermentiranega sadja lahko postanejo vinjene. Ali so bili dublinski golobi zaradi zrelih hrušk res vinjeni, nam niso mogli potrditi niti na tamkajšnji občini, niti v irskem, niti slovenskem društvu za opazovanje in proučevanje ptic. Na podlagi dostopnih virov smo ocenili, da navedbe o pojavu pijanih golobov in njihovem teroriziranju Dublina niso podprte s preverljivimi podatki. Prispevek je neutemeljen.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij