Druga svetovna vojna se ni začela s kolaboracijo socializma in nacizma

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITVI

Druga svetovna vojna se je začela s kolaboracijo socializma in nacizma.

Nemci in Sovjeti so skupaj napadli Poljsko.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Twitter


 
Nemška invazija na Poljsko. Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-S55480/CC-BY-SA 3.0

Nemška invazija na Poljsko. Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-S55480/CC-BY-SA 3.0

Poslanec Branko Grims (SDS) je na twitterju zapisal, da se je druga svetovna vojna začela s kolaboracijo socializma in nacizma ter da so Nemci in Sovjeti skupaj napadli Poljsko.

»Nobena od teh trditev ne drži,« je za Razkrinkavanje.si komentiral zgodovinar dr. Bojan Godeša z inštituta za novejšo zgodovino.

Nemčija in Sovjetska zveza sta 23. avgusta 1939 podpisali pakt Ribbentrop-Molotov (imenovan tudi pakt Hitler-Stalin), je pojasnil Godeša. »V njem sta se zavezali, da se ne bosta napadli, vendar to ni bil sporazum med dvema ideologijama, torej nacizmom in socializmom, temveč med dvema državama.«

Pojasnil je, da se je druga svetovna vojna začela 1. septembra 1939 z napadom Nemčije na Poljsko, dva dni pozneje pa sta ji Velika Britanija in Francija napovedali vojno.

»Nemčija in Sovjetska zveza nista skupaj napadli Poljske. Sovjetske čete so na Poljsko vkorakale, ko so bili Poljaki že na kolenih,« je še dodal Godeša. 

Branko Grims na vprašanje Razkrinkavanja.si, na čem temelji njegova trditev, ni odgovoril. 

Druga svetovna vojna se ni začela z napadom Nemčije in Sovjetske zveze na Poljsko oziroma s kolaboracijo socializma in nacizma. Začela se je 1. septembra 1939, ko je Nemčija napadla Poljsko. Tvit poslanca Grimsa ne drži.


Ne drzi.png

Ne drži
Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij