35. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Komarjem bi morali pustiti, da nas pičijo, saj tako darujemo kri materam, ki skrbijo za svoj naraščaj.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

»Če ubijete komarja, ubijete mater, ki poskuša skrbeti za svoje otroke,« je prepričan francoski kolumnist in novinar Aymeric Caron. Komarjeve samice pikajo, preden izležejo jajčeca, saj potrebujejo za njihov razvoj dodatne beljakovine, je v videu, objavljenem na spletnem mestu televizije Komodo.tv, katere soustanovitelj je, pojasnil Caron, borec proti diskriminaciji živali. Izjava je na družbenih omrežjih doživela buren odziv, saj piki komarjev, ki prenašajo bolezni, vsako leto ubijejo milijone ljudi, je poročal MMC.

Res je sicer, da komarke za razmnoževanje potrebujejo obrok krvi, a ne komarke vseh vrst. Prav tako za oskrbo naraščaja ne potrebujejo izključno človeške krvi, temveč uživajo tudi kri dvoživk, plazilcev in ptičev.

Izjavo zato po tipologiji Razkrinkavanja.si uvrščamo v sivo cono.

Podrobneje: Komarke potrebujejo krvni obrok, a ne nujno človeškega

 
 

TRDITEV

Znamenja na koži so znak, da ste nekoč že umrli.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Imate znamenje na koži? Potem ste nekoč že umrli, so zapisali v tabloidu Svet24. Znake preteklih življenj, pišejo, ljudje »nosimo« tako v svoji duši kot na svojem telesu.

Če je znamenje rjavordeče barve, ste v enem od prejšnjih življenj verjetno umrli v požaru, so zapisali. Znamenje, ki je videti kot mah, pomeni, da ste trpeli zaradi kuge. Črna pika? To je sled krogle, ki vas je zadela in verjetno tudi ubila, so dodali. 

Trditve v članku pojasnjujejo z delom ameriškega psihiatra dr. Iana Stevensona z univerze v Virginiji v ZDA, ki je 40 let preučeval pretekla življenja.

A njegove teorije niso splošno znanstveno sprejete. Med njegovim delovanjem so ga mnogi kritizirali, je za Razkrinkavanje.si komentiral dr. Peter Pregelj, predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

Poznejši avtorji so teorijo o reinkarnaciji, ki jo je razvil Stevenson, pojasnjevali s psihopatološkimi pojavi, denimo konfabulacijo in kriptamnezijo. To pomeni, da so nekateri podajali lažne izjave, o katerih so bili sami prepričani, da so resnične, obenem pa so si zamisli drugih prisvojili tako, da so jih pripisali sebi, je pojasnil Pregelj. 

Objavo zato označujemo za neutemeljeno.

Podrobneje: Znamenje na koži ne pomeni, da ste nekoč že umrli