Znamenje na koži ne pomeni, da ste nekoč že umrli

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Znamenja na koži so znak, da ste nekoč že umrli.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Svet24


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Trditve, da so znamenja na koži povezana z reinkarnacijo, nimajo znanstvene podlage v dermatološki stroki. Foto: Unsplash

Trditve, da so znamenja na koži povezana z reinkarnacijo, nimajo znanstvene podlage v dermatološki stroki. Foto: Unsplash

Imate znamenje na koži? Potem ste nekoč že umrli, so zapisali v tabloidu Svet24. Znake preteklih življenj, pišejo, ljudje »nosimo« tako v svoji duši kot na svojem telesu. 

Če je znamenje rjavordeče barve, ste v enem od prejšnjih življenj verjetno umrli v požaru, so zapisali. Znamenje, ki je videti kot mah, pomeni, da ste trpeli zaradi kuge. Črna pika? To je sled krogle, ki vas je zadela in verjetno tudi ubila, so dodali v tabloidu Svet24.

Trditve v članku pojasnjujejo z delom ameriškega psihiatra dr. Iana Stevensona z univerze v Virginiji v ZDA, ki je 40 let preučeval pretekla življenja. Kot so navedli, ima njegova raziskava o materinih znamenjih in prirojenih spremembah na koži poseben pomen za nauk o vnovičnem rojstvu, kar dokazujejo »objektivna in grafična dokazila o reinkarnaciji, pa tudi odlični, čeprav pogosto razdrobljeni spomini sodelujočih pri raziskavi«. 

Trditve brez osnove v dermatologiji 

»Teorije dr. Iana Stevensona niso bile splošno sprejete. Med njegovim delovanjem so ga mnogi kritizirali,« je za Razkrinkavanje.si komentiral dr. Peter Pregelj, predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti. 

Pregelj je poudaril, da so v znanstveni reviji ameriškega zdravniškega združenja Stevensonovemu delu Primeri reinkarnacije (Cases of the Reincarnation Type) pripisali številne pomanjkljivosti, predvsem glede pridobivanja in pojasnjevanja podatkov o 3000 primerih preteklih življenj otrok. To so mu očitali tudi na kanadskem filozofskem portalu PhilPapers.

Poznejši avtorji so teorijo o reinkarnaciji, ki jo je razvil Stevenson, pojasnjevali s psihopatološkimi pojavi, denimo konfabulacijo in kriptamnezijo. To pomeni, da so nekateri podajali lažne izjave, o katerih so bili sami prepričani, da so resnične, obenem pa so si zamisli drugih prisvojili tako, da so jih pripisali sebi, je pojasnil Pregelj. 

Poleg tega je Stevenson deloval v času, ko področje genetike še ni bilo dobro raziskano, zato se je pri kožnih znamenjih zanašal na takrat dostopno znanje o psihiatriji in psihologiji, je dodal Pregelj.

Nekritično povzemanje ugotovitev

»Nekritično ali enostransko povzemanje ugotovitev posameznih avtorjev na področjih v znanosti, ki niso splošno sprejeta, ni ustrezno, zlasti v primeru podajanja konkretnih pojasnil, denimo o znamenjih in njihovih pomenih,« je še pojasnil Pregelj. 

Z dermatovenerološke klinike v Ljubljani, kjer zdravijo kožne bolezni, so za Razkrinkavanje.si sporočili, da trditve v prispevku »nimajo nikakršne strokovne in znanstvene osnove«. Reinkarnacija ne zadeva področja dermatologije oziroma ga presega, zato trditve niso želeli bolj podrobno komentirati. 

Uredništvo Sveta24 na našo prošnjo, naj pojasnijo zapisano vsebino, ni odgovorilo. 

Članek temelji na teorijah dr. Iana Stevensona, ki niso splošno znanstveno sprejete, vendar to nikjer v članku ni navedeno. Objavo zato označujemo za neutemeljeno.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij