34. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Amsterdam kroničnim alkoholikom za opravljanje dela smetarja plačuje v pivu, tobaku in desetih evrih gotovine. Gre za vladno podprt projekt.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nekateri amsterdamski odvisniki od alkohola so v zameno za čiščenje ulic res prejemali pivo, obrok in skromno plačilo – deset evrov. Projekt je delno financirala nizozemska vlada.

Vendar pa je poročanje portala Moški svet netočno, saj pušča vtis, da projekt še vedno poteka, čeprav se je končal že leta 2017. Poleg tega so navedli neresnične informacije o plačilu s tobakom. V prispevku je navedenih še več drugih napačnih ali pomanjkljivih informacij, zato mu dajemo oznaki šlamparija in ne drži. 

Podrobneje: V Amsterdamu so alkoholikom plačevali s pločevinkami piva

 
 

TRDITEV

Tuji turist se je na Hvaru zastrupil s školjkami in umrl.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

»Na Hvaru smrt zaradi zastrupitve s školjkami, otroka v kritičnem stanju,« so v naslovu nekaj ur po dogodku na hrvaški obali zapisali na portalu Sobotainfo. Vendar pa vzrok smrti turista in zastrupitve članov njegove družine v času poročanja še ni bil znan.

Prispevek zaradi prehitrega sklepanja, ki ni bilo podprto z dejstvi ali verodostojnimi informacijami, označujemo za neutemeljenega.

Podrobneje: Turist na Hvaru ni umrl zaradi školjk

 
 

TRDITEV

Gorskih reševanj s helikopterjem je noro veliko.


OCENA


 
Foto: GRZS

Foto: GRZS

Pozornost uredništva je pritegnil tvit, v katerem se je tvitarka na podlagi preletov helikopterja nad njenim domom čudila nad povečanim številom reševanj v gorah.

Najpogosteje pohodniki in planinci pomoč gorskih reševalcev iščejo zaradi padcev in zdrsov. Vzrokov zanje na zvezi ne raziskujejo podrobneje, vendar je možno razloge za poškodbe pripisati predvsem slabi pohodniški opremi, največkrat pa se taka nesreča zgodi pri sestopu oziroma vračanju z vrha.

Na podlagi pridobljenih podatkov smo potrdili, da je bilo gorskih reševanj s helikopterjem prejšnji konec tedna res »noro veliko« in da se zadnja leta njihovo število povečuje. Objava dobi oznako drži.

Podrobneje: V gorah rešujejo vse pogosteje