V gorah rešujejo vse pogosteje

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Gorskih reševanj s helikopterjem je noro veliko.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

twitter


 
Reševalna posadka za vzlet s helikopterjem čez dan potrebuje petnajst minut, ponoči pa dve uri. Foto: arhiv GRZS

Reševalna posadka za vzlet s helikopterjem čez dan potrebuje petnajst minut, ponoči pa dve uri. Foto: arhiv GRZS

Pozornost uredništva je pritegnil tvit, objavljen v nedeljo, v katerem se je tvitarka na podlagi preletov helikopterja nad njenim domom čudila nad povečanim številom reševanj v gorah.


Pri gorski reševalni zvezi (GRZS) smo preverili, kolikokrat so pohodniki prejšnji konec tedna, 10. in 11. avgusta, potrebovali njihovo pomoč. »V soboto in nedeljo je bilo reševanj res noro veliko – skupaj dvaindvajset, od tega kar enajst s helikopterjem,« je povedal Jani Bele, na GRZS predsednik komisije za informiranje in analize.

Najpogosteje pohodniki in planinci pomoč gorskih reševalcev iščejo zaradi padcev in zdrsov. Vzrokov zanje na zvezi ne raziskujejo podrobneje, vendar Bele razlog za poškodbe pripisuje predvsem slabi pohodniški opremi, največkrat pa se taka nesreča zgodi pri sestopu oziroma vračanju z vrha.

Reševanj v gorah je vse več

Po podatkih GRZS so letos do 14. avgusta v gorah intervenirali že 383-krat, od tega so morali s helikopterjem posredovati v skoraj polovici primerov, kar 165-krat. 

V statistiko GRZS vnese le že končane reševalne akcije.

Helikopterske polete izvajata vojska in policija. Ti sta nam poslali podatke, predstavljene v spodnji tabeli.

Na policiji pričakujejo, da bodo letos opravili več reševanj kot v preteklem letu.

Po prejemu obvestila centra za obveščanje o aktivaciji helikopterja potrebuje dežurna helikopterska posadka za vzlet petnajst minut (v svetlem delu dneva) oziroma dve uri (v temnem), so pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Na ljubljanskem letališču sta sicer v stalni pripravljenosti dva vojaška helikopterja, na mariborskem pa eden, medtem ko ima policija za reševanje v gorah v poletnem času na voljo en helikopter. Policijski in vojaški helikopterji so v stalni pripravljenosti vsak dan od 8. do 20. ure.

Večji obisk, več nesreč

Natančnih podatkov o številu pohodnikov ni, po Beletovi oceni pa se je obisk gora v zadnjih treh, štirih letih močno povečal. Med pohodniki po njegovem mnenju prevladujejo tujci. »Povečanje števila pohodnikov se kaže v zasedenosti koč v okolici Triglava. V zadnjem času je v njih težko dobiti prosto posteljo,« pravi Bele.

Na podlagi pridobljenih podatkov lahko potrdimo, da je bilo gorskih reševanj s helikopterjem prejšnji konec tedna res »noro veliko« in da se zadnja leta njihovo število povečuje. Objava dobi oznako drži.


Drzi.png

Drži
Objava, ki drži. To oceno uporabljamo tudi pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij