33. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Potniki so na letalu Easyjeta sedeli na sedežih brez naslonjala.


OCENA


 
Foto: Easyjet

Foto: Easyjet

Zakaj so prispevku dali naslov, ki se ne sklada z njegovo vsebino, in od kod so črpali informacije, smo vprašali uredništvo portala Insajder, vendar odgovora nismo prejeli. Bralce so sicer seznanili, da je vsebina objavljenega tvita, iz katerega je izhajala avtorica članka, lažna. Toda to so storili šele na koncu zelo dolgega prispevka. 

Trendi branja spletnih medijev kažejo, da večina bralcev prebere samo naslov in prvih nekaj vrstic novice, zato obstaja možnost, da bi lahko bralce Insajderja zavedla naslov in začetek prispevka. Dajemu mu oceno manipulacija.

Podrobneje: Potniki niso leteli na sedežih brez naslonjala

 
 

TRDITEV

Indijski zdravniki so sedemletnemu dečku odstranili 526 zob.


OCENA


 
Foto: Razkrinkavanje.si

Foto: Razkrinkavanje.si

Indijski zdravniki so sedemletnemu dečku res odstranili 526 zob, kar je potrdila bolnišnica na svojem spletnem mestu, kjer so primer podrobno opisali in objavo opremili s fotografijami. Da so takšni zdravstveni primeri mogoči, je potrdila tudi naša sogovornica Nataša Hren Ihan, predstojnica katedre za oralno kirurgijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Vest Sveta24 zato dobi oznako drži.

Podrobneje: Drži, dečku so odstranili 526 zob

 
 

TRDITEV

Na infekcijski kliniki v Ljubljani naj bi pred mesecem umrl pacient zaradi ebole.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Objava sloni na domnevah, ki jih avtorji še niso preverili oziroma o tem niso poročali. V ljubljanskem UKC so za Razkrinkavanje.si potrdili, da niso resnične. Poleg tega po uradnih podatkih od leta 2015 ni bilo zaznanih okužb ali smrti zaradi ebole zunaj Konga.

Javnost je bila s prispevkom v tedniku Demokracija o širjenju te hude bolezni pri nas in po svetu napačno obveščena, zato mu po naši tipologiji pripenjamo oznako lažna objava.

Podrobneje: V Sloveniji ni nihče umrl zaradi ebole