Avokado je koristen, ni pa čudežno zdravilo

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Strokovnjaki pravijo, da avokado pomaga pri zdravstvenih težavah.


OCENA


IZVIRNI ČLANEK

Zadovoljna.si


 
Foto: Unsplash.

Foto: Unsplash.

Avokado ne obogati le marsikatere jedi, temveč zmanjšuje tveganje za možgansko in srčno kap, zmanjšuje gube in stres ter vam pomaga shujšati, so zapisali na portalu Zadovoljna.si. Ugodno vpliva tako na zdravje kot lepoto, so po navajanju medija prepričani številni tuji strokovnjaki.

Po mnenju Adite Yrizarry-Lang, holističnega trenerja, objavljenem na Zadovoljna.si, vlaknine v avokadu pripomorejo k daljšemu občutku sitosti, njegove maščobe pa aktivirajo del možganov, ki preprečuje prenajedanje.

A kaj, ko trener Adite Yrizarry-Lang ne obstaja.

Na družbenem omrežju facebook smo našli Adito Lang, ki je po navedbah na svojem spletnem mestu med drugim inštruktorica fitnesa in diplomantka kolidža za naravno zdravje (Clayton College of Natural Health) v Alabami.

To je nekdanji zasebni kolidž v ZDA za poučevanje alternativne medicine na daljavo. Kolidža v 30 letih od ustanovitve ni akreditirala uradna agencija ameriškega ministrstva za izobraževanje. Leta 2010 so na svoji spletni strani zapisali, da so kolidž zaprli zaradi finančnih težav.  

Na portalu Zadovoljna.si, ki sodi pod okrilje najbolj branega slovenskega portala 24ur.com, v članku z naslovom Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jeste avokado? tudi navajajo, da študije kažejo, da avokado pomaga pri številnih zdravstvenih težavah.

Vendar pri tem ne pojasnijo, katere študije naj bi to bile. Poiskali smo jih pri razkrinkavanju.si.

Vsaj pol avokada na dan zaradi velike vsebnosti fitosterolov ugodno vpliva na raven holesterola in lipidov v krvi, kalij in lutein pa pripomoreta k nižjemu krvnemu tlaku, so ugotovili v več kliničnih študijah, med drugim v raziskavi univerze v Miamiju.  

Vnos zdravih maščob, ki so tudi v avokadu, lahko vpliva na večjo elastičnost kože, so dokazali v raziskavi, objavljeni v reviji British Journal of Nutrition, kar so ugotavljali na vzorcu 716 žensk na Japonskem.

Prav tako lahko uživanje tega sadeža zaradi številnih sestavin pripomore k uravnavanju telesne teže, so ugotovili v študiji, ki jo je marca letos objavila univerza za javno zdravje v Kaliforniji.

Vendar Mojca Stubelj, prodekanja za prehransko svetovanje na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem, pri izsledkih raziskav za razkrinkavanje.si poudarja: »Avokado ni čudežno živilo. Ima pozitivne učinke, če je del uravnotežene prehrane.«

Poleg te sta za zdrav življenjski slog pomembna tudi redno gibanje in dovolj spanja, so zapisali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Z nekaj klikanja smo še ugotovili, da je prispevek na slovenskem portalu prevod članka, objavljenega v ameriški izdaji reviji Elle, a brez sklicevanja na ta vir.   

Na vprašanje, zakaj so članek kljub vsemu objavili, pri Pro Plusu niso odgovorili.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.


Razkrinkavanje_KitenjeSTujimPerjem.png

Kitenje s tujim perjem
Objava, za katero se izkaže, da je neizvirna. Lahko gre za prepisovanje sporočil za javnost ali drugih virov pa tudi za povzemanje informacij brez ustreznega navajanja vira. Takšna praksa sliši tudi na ime »churnalism« ali »copy-paste« novinarstvo.

Vsi tipi razkrinkanih informacij