Italija ne zapira meje

Avtorica: Klara Škrinjar

 

TRDITEV

V azilnem domu na Viču v Ljubljani se je zgodil incident med kosilom. Varnostniki so morali posredovati s solzivcem. V domu je nastanjenih preveč ljudi, zato spijo tudi na hodnikih. Zdaj svoje meje zapirajo tudi naši zahodni sosedi Italijani.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Nova24TV


 
Foto: Bor Slana/STA

Foto: Bor Slana/STA

Začnimo tokrat na koncu. Nova24TV je poročala, da »svoje meje zapirajo tudi naši zahodni sosedi Italijani«.

Na naše vprašanje, ali to drži, na notranjem ministrstvu niso neposredno odgovorili, so pa pojasnili, da mora vsaka država članica EU, ki želi uvesti nadzor na notranjih mejah zaradi grožnje notranjemu redu in varnosti, upoštevati določbe zakonika o schengenskih mejah.

»Poudarjamo, da tako z italijanskim notranjim ministrstvom kot italijansko policijo dobro sodelujemo. Tako se bo konec tedna generalna direktorica policije srečala s svojim italijanskim kolegom in bosta govorila o mešanih patruljah slovenske in italijanske policije.«

Uvedbo mešanih patrulj je minister Miro Cerar že v ponedeljek predlagal italijanskemu kolegu zato, da bi okrepili zaupanje med sosednjima državama, na odboru za zunanje zadeve pa je pojasnil, da je o tem tudi že obvestil vlado.

Drži: premalo prostora in zaposlenih

Prispevek je sicer osredotočen na »izredne razmere v azilnem domu Vič« in incident, ki se je zgodil med kosilom prejšnji teden, zaradi česar so se »varnostniki branili s solzivcem, na pomoč pa so jim morali priskočiti policisti«.

Razkrinkavanje.si je preverilo te navedbe in ugotovilo, da so se v azilnem domu v jedilnici res prerivali, zaradi česar je morala posredovati varnostna služba, na kraj dogodka pa je prišla tudi policija. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je v prerivanju prebežnikov moral posredovati varnostnik, ki je uporabil plinski razpršilec.

Na kraju dogodka so bili tudi reševalci, kot omenja prispevek, saj je imela ena od prosilk vrtoglavico, sicer pa ni bil poškodovan nihče.

Ali to pomeni, da v domu res vladajo izredne razmere, je težko oceniti, dejstvo pa je, da je v njem nastanjenih preveč prebežnikov: minulo sredo, dan po incidentu, jih je bilo 331, prostora pa je za 203 ljudi. Zato so bile postelje nameščene tudi na hodnikih. Aktualne podatke o številu prosilcev za mednarodno zaščito lahko spremljate tu.

Okrepitve varnostne službe

Kot je za razkrinkavanje.si pojasnila Katarina Štrukelj, vodja sektorja za sprejem in oskrbo migrantov, so sprejeli ukrepe za rešitev prostorske stiske in del prebežnikov že preselili. »Zmogljivosti za vlagatelje namere [za pridobitev mednarodne zaščite] smo zagotovili tako, da smo en oddelek premestili v izpostavo azilnega doma v Logatcu in tako pridobili nov prostor.«

Glede domnevno premalo zaposlenih, kot navaja prispevek, pa je Štrukljeva pojasnila, da so v tem času dobili dodatnega varnostnika, tako da jih je zdaj skupaj pet.

Prispevek še navaja, da so bili na kraju dogodka tudi predstavniki ministrstva, ki so »po naših informacijah morali miriti ogorčene in prestrašene zaposlene«.

Katarina Štrukelj teh informacij ni potrdila, notranje ministrstvo pa je pojasnilo, da v prostorih azilnega doma na Viču dela osem uslužbencev ministrstva. Toda: »V času dogodka so opravljali svoje delo, pri obvladovanju situacije pa niso sodelovali.«

Danes na meniju

Avtorja prispevka je zmotil tudi obrok v azilnem domu v Logatcu, ki naj bi bil takšen, kot si ga marsikateri Slovenec ne more privoščiti, in sicer goveja juha, njoki z omako z morskimi rakci, solata in sladica.

Vendar Katarina Štrukelj takšnega obroka ni našla na jedilniku. »Podoben obrok je dobil eden izmed vegetarijancev, a brez juhe, njoke z morskimi sadeži v paradižnikovi omaki, za solato pa je bil kuhan krompir z zeljem.« Sladice ni omenila, torej je vegetarijanec očitno ni imel na voljo.

V ilustracijo spodaj navajamo še nekaj dnevnih jedilnikov, ki nam jih je posredovala Štrukljeva.

ZAJTRK: zeliščni sirni namaz, jajca, gorčica, kruh, sezonsko sadje, jogurt

KOSILO: špinačna juha, pasulj s piščančjo hrenovko, sezonska solata, kruh

VEČERJA: telečja mučkalica, dušeni riž, kruh, sladica

ZAJTRK: piščančje hrenovke, gorčica, jajca, kruh, sezonsko sadje, čaj, puding

KOSILO: goveja juha z ribano kašo, goveji zrezki v poprovi omaki, ajdova kaša, kruh, sezonska solata

VEČERJA: ješprenj, kruh, sezonska solata, sladica

ZAJTRK: marmelada, margarina, kruh, sezonsko sadje, čaj, puding

KOSILO: zelenjavna juha, pleskavica, prebranec, kruh, solata

VEČERJA: krompirjev golaž, sladica, sezonska solata

Nova24TV na vprašanja za razkrinkavanje.si ni odgovorila.

Ker del trditev v prispevku drži, del pa ne oziroma držijo le delno, ocenjujemo, da objavi pritiče oznaka siva cona. Azilni dom se nedvomno spoprijema s težavami zaradi prevelikega števila migrantov glede na zmogljivosti, vendar to še ne pomeni izrednih razmer, kot trdi naslov članka.

Avtorja sta prebežnike v naslovu članka poleg tega označila za »agresivne migrante«, četudi je šlo za prerivanje v jedilnici, med katerim nihče ni bil poškodovan. Zaradi tega dobi prispevek tudi oceno klik vaba.

Drži tudi, da se na slovenski zahodni meji nekaj kuha, a iz uradnih informacij, ki so trenutno na voljo, ne moremo sklepati, da Italija zapira mejo s Slovenijo, zaradi česar to navajanje Nove24TV ocenjujemo kot neutemeljeno.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Oceno »Neutemeljeno« dobi objava, v kateri argumentacija, ki avtorja pripelje do določenega sklepa ali zaključka, ni podprta z zadostnim številom podatkov, informacij ali dejstev oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja nekredibilni oziroma ne izhajajo iz preverljivih virov. Gre za prehitro sklepanje in manko preverljivih dejstev.


Artboard+17@2x.png

Siva cona
Oznako »siva cona« dobi objava, ki drži le deloma, oziroma objava, ki ne drži v celoti. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katerega se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij