Zambije ne pretresa afera o zamenjavi dojenčkov

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Nekdanja medicinska sestra Elizabeth Mwewa iz Zambije je v 12 letih zamenjala 5000 dojenčkov.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Bibaleze.com


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ko je Elizabeth Mwewa zbolela za rakom, svoje preteklosti ni želela več skrivati. Po poročanju portala bibaleze.com, kjer so povzeli navedbe portala My Zimbabwe News, je nekdanja medicinska sestra priznala, da je zamenjala 5000 dojenčkov.  

»To sem počela zaradi zabave in navade. Vem, da sem grešila pred bogom in Zambijci. Upam, da mi bodo lahko odpustili, kar sem storila nedolžnim otrokom,« so (domnevne) besede Elizabeth Mwewa zapisali na portalu bibaleze.com.

Po navajanju spletnega mesta, ki sodi pod okrilje najbolj branega slovenskega portala 24ur.com, je dojenčke pripisala drugim staršem med leti 1983 in 1995. »Povzročila sem tudi nekaj ločitev, saj so po DNK testih ugotovili, da otroci niso njihovi,« naj bi dejala Mwewa.

Novica, ki so jo objavili bibaleze.com in nekateri tuji spletni portali, več deset tisoč uporabnikov družbenih omrežij pa jo je delilo, je lažna.

Pri Svetu zdravstvene nege Zambije so petega aprila v sporočilu za javnost zapisali, da Elizabeth Mwewa ni v registru njihovih zaposlenih, ugotovili pa so tudi, da ni nikoli delala v Univerzitetni bolnišnici Lusaka, kjer naj bi novorojenčke po poročanju nekaterih tujih portalov menjavala. Odziv Sveta sta objavili skupina za preverjanje dejstev francoske tiskovne agencije AFP in ameriški portal za preverjanje dejstev Snopes.

Na bibaleze.com so v novici še zapisali, da so »v resničnost novice podvomili, ker gre za res občutljive zadeve,« in dodali, da bodo spremljali, »ali bodo otroci našli prave starše«.

Zakaj so jo torej na portalu, namenjenemu bodočim staršem, kljub temu objavili?

Iz službe za odnose z javnostmi Pro Plusa so odgovorili, da pri Bibaleze informacije pred objavo preverijo pri več različnih kredibilnih virih. Dodali so, da se zavedajo, kako pomembno je v poplavi novic posvečati vedno večjo pozornost preverjanju in verodostojnosti virov. »Temu se na vseh naših portalih zavezujemo tudi v bodoče,« so še zapisali.

Po našem vprašanju so novico s portala umaknili.


Lažna objava
Objava, ki vsebuje lažne informacije, podatke ali trditve. S to oceno ovrednotimo le tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij