ZDA nad Assangea, a ne zaradi ruskih hekerjev

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Rusi so kradli informacije z računalnikov demokratske stranke in jih objavljali na Wikileaksu, da bi pomagali Donaldu Trumpu do izvolitve. Zato so v ZDA objavili obtožnico proti Julianu Assangeu.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Odmevi


 
Robi Poredoš/STA

Robi Poredoš/STA

Nekdanjo vojaško obveščevalko Chelsea Manning so na začetku maja izpustili iz zapora v Virginiji. Tam je prestajala kazen, ker pred veliko poroto ni hotela pričati o Wikileaksu, so poročali v Odmevih.

V prispevku so v nadaljevanju zatrdili, da je Wikileaks del preiskave o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Pojasnili so, da je posebni tožilec Robert Mueller ugotovil, da so Rusi kradli informacije z računalnikov ameriške demokratske stranke in jih objavljali na Wikileaksu, da bi pomagali zdajšnjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu do izvolitve. V Združenih državah so zato objavili obtožnico proti Julianu Assangeu, so sklenili v prispevku.

Na to novico je razkrinkavanje.si opozoril bralec: po njegovem mnenju so v Odmevih pri poročanju naredili več napak, med drugim je prepričan, da »obtožnica ZDA proti Assangeu v nobenem primeru ni povezana s predsedniškimi volitvami«. Vsebino prispevka smo preverili.

Kaj drži …

Organizacija Wikileaks, katere vodja je Julian Assange, je z objavo zaupnih dokumentov v zadnjih petnajstih letih razkrila številne nepravilnosti vlad, ameriške vojske, politikov in drugih.

Leta 2010 je denimo z objavo posnetkov dokazala, da je ameriška vojska med vojno v Iraku leta 2007 streljala na civiliste. Večino zaupnih dokumentov je Wikileaksu posredovala takratna ameriška vojakinja Chelsea Manning, ki so jo zaradi tega obsodili na 35 let zapora.

Wikileaks je bil prav tako del preiskave o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve, kar navaja poročilo posebnega tožilca ameriškega pravosodnega ministrstva Roberta Muellerja. Wikileaksu je namenjenih nekaj podpoglavij poročila. Preiskavo so končali aprila letos.

»Kot v obtožnici predpostavlja velika porota, so ruski obveščevalci, ki so del ruske vojske, napadli naš politični sistem,« je Mueller dejal prejšnji teden v svojem edinem javnem nastopu o preiskavi. Po navedbah v obtožnici so Rusi uporabili posebne tehnike za vdor v računalnike demokratske stranke, ukradli osebne podatke in jih posredovali organizaciji Wikileaks, je pojasnil.


In kaj ne drži …

Spletni informacijski portal vseh ameriških sodišč je pod imenom Julian Assange našel sedem zadetkov, od katerih sta dve sodni zadevi odprti.

Prva je zasebna tožba nacionalnega odbora ameriške demokratske stranke proti Rusiji in drugim, med katerimi sta tudi Wikileaks in Julian Assange. Demokrati so jo vložili 20. aprila 2018, v njej pa so Rusijo in druge obtožili, da so sodelovali pri oviranju ameriških predsedniških volitev.

Druga je zadeva ZDA proti Julianu Assangeu, v kateri je obtožnico 6. marca 2018 vložilo ameriško zvezno tožilstvo zaradi kaznivega dejanja vdora v računalnik, konec letošnjega maja pa jo je nadomestila obtožnica velike porote zaradi storitve skupno 18 kaznivih dejanj.

Obtožnici zadevata delovanje Assangea in Wikileaksa pred dobrim desetletjem, v obdobju pred in med objavo afganistanskih vojaških dokumentov, diplomatskih depeš in podobno ter po njej. Pri tem naj bi Assange sodeloval s Chelsea Manning.

Iz obtožnic je torej jasno, da ne drži, da so ju ZDA vložile zoper Juliana Assangea zaradi vloge Wikileaksa v ruski kampanji, katere namen naj bi bil Donaldu Trumpu pomagati do izvolitve, kot so poročali Odmevi.

Na naše vprašanje, na podlagi česa so trdili, da je bila v ZDA objavljena obtožnica zoper Juliana Assangea zaradi vloge Wikileaksa, nam je Valentin Areh, eden od urednikov oddaje, odgovoril, da so to zatrdili na podlagi uradnih dokumentov. Poslal nam je povezavi do uradnih dokumentov ameriškega pravosodja.

Povezavi vodita na zvezno obtožnico zoper Assangea iz leta 2018 in na letošnjo obtožnico velike porote. Nobena od teh ne zadeva vloge Wikileaksa, ki naj bi pripomogla k Trumpovi zmagi na volitvah.

V prispevku ne gre za namerno zavajanje javnosti, ampak za neustrezno sklepanje: prispevek v Odmevih je navajal obtožnico velike porote, ki so jo nato vsebinsko (ne)smiselno povezali s predmetom zasebne tožbe demokratske stranke. ZDA so namreč res objavile obtožnico proti Julianu Assangeu, a ne zaradi vloge, ki naj bi jo imel Wikileaks v ruski kampanji, temveč zaradi domnevnih kaznivih dejanj iz obdobja zagona Wikileaksa.

Prispevek zato označujemo za šlamparijo.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočno obveščati javnost.

Vsi tipi razkrinkanih informacij