Kučanu ne višajo pokojnine za tisoč evrov

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Kučan bo dobil skoraj 1000 evrov mesečno več!


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Demokracija.si


 
Milan Kučan poleg pokojnine prejema dodatek, ki ga je vpeljal zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike. Foto: Anže Malovrh/STA

Milan Kučan poleg pokojnine prejema dodatek, ki ga je vpeljal zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike. Foto: Anže Malovrh/STA

Pri Demokraciji.si so v naslovu prispevka zatrdili, da bo nekdanji predsednik države Milan Kučan dobil skoraj tisoč evrov več pokojnine na mesec, medtem ko se lahko slovenski upokojenci za višje pokojnine obrišejo pod nosom.

Poročali so tudi, da se je končala javna razprava o spremembah pokojninskega sistema, in navedli: »Vladajoči zdaj višajo pokojnino Milanu Kučanu še za tisoč evrov.« Gre za poobjavo prispevka, ki so ga s podobnim naslovom objavili v Spletnem časopisu

Pokojnina bivšega predsednika države

Pokojnino predsednika republike določa zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja v času njegove upokojitve, so za Razkrinkavanje.si pojasnili na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Za nekdanje predsednike države nikoli ni veljal poseben predpis o upokojevanju in višini pokojnine, so dodali. Višina predsednikove pokojnine je torej – tako kot pri drugih državljanih – odvisna od dopolnjene pokojninske dobe in prejetih plač oziroma osnov, od katerih so bili plačani prispevki. 

V uradu predsednika republike so pri tem pojasnili, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan pri prejemanju pokojnine izjema, kot navaja tudi avtor članka. 

Kučan namreč poleg pokojnine prejema dodatek, ki ga je leta 2003, v času vlade Antona Ropa, vpeljal zakon o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike. Ta je v 20. členu določal, da ima tisti nekdanji predsednik države, čigar pokojnina ni dosegla 80 odstotkov plače aktualnega predsednika republike, pravico do izplačila dodatka v višini razlike med zneskoma.  

Leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše, so zakon spremenili in navedeni člen črtali, vendar to na Kučanovo pokojnino ni vplivalo. Z novelo zakona so določili, da nekdanji predsednik, ki prejema dodatek po 20. členu, tega kljub vsemu prejema še naprej.

Denar za navedeni dodatek zagotavljajo v proračunu urada predsednika republike. Letos, tako kot v preteklih letih, je bilo zanj predvidenih 24.000 evrov. Od začetka leta so Kučanu izplačali 16.539 evrov, so za Razkrinkavanje.si pojasnili v uradu.

Hipotetični dvig plač funkcionarjev 

Po poročanju Demokracije.si se »vladajoči dogovarjajo o tem«, da bi zvišali plače najvišjim državnim funkcionarjem, med drugim predsedniku države Borutu Pahorju, ministrom, poslancem in sodnikom. 

Zvišanje osnove bruto plače funkcionarjev za vsaj 20 odstotkov je poleti predlagalo računsko sodišče. »Z zadnjim dvigom plač javnih uslužbencev so nastala velika nesorazmerja med javnimi uslužbenci in funkcionarji,« so predlog za Razkrinkavanje.si pojasnili na računskem sodišču.

Borut Pahor je od januarja do konca junija po podatkih portala plač javnega sektorja v povprečju prejemal 5969 evrov bruto. Če bi se sindikati in vlada dogovorili o zvišanju plač funkcionarjev za petino, državni zbor pa bi to potrdil, bi Pahor po novem v povprečju prejemal 7162 evrov bruto. S tem bi se tudi pokojnina nekdanjega predsednika Kučana povišala, saj je ta, kot smo pojasnili, vezana na plačo predsednika republike. 

Čeprav ne vemo, koliko natančno znaša Kučanova pokojnina, saj je to osebni podatek, lahko na podlagi Pahorjeve plače sklepamo, da je Kučan od januarja do konca junija prejemal povprečno pokojnino 4775,2 evra bruto, torej 80 odstotkov povprečne plače predsednika republike. Ob hipotetičnem zvišanju plač funkcionarjev bi Kučan v povprečju prejel 5729 evrov bruto pokojnine, kar pomeni, da bi se njegova pokojnina v tem primeru povečala za 953,8 evrov, torej za dober evro manj, kot je navedel avtor prispevka. 

Vendar pristojno ministrstvo do zdaj ni pripravilo predloga o dvigu plač funkcionarjev, prav tako se o njihovih morebitnih spremembah ne usklajujejo, saj to po zagotovilih ministrstva »ni prednostna naloga koalicije«. 

Branimir Štrukelj, predsednik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), je za Razkrinkavanje.si dejal, da so predstavniki vlade in sindikatov prejšnji teden ob seznanjanju s predlaganimi spremembami zakona o sistemu plač v javnem sektorju govorili tudi o spremembah funkcionarskih plač. »Vlada je zanikala možnost zvišanja funkcionarskih plač, prav tako tega predloga ni v pogajalskih izhodiščih. A mogoče je, da je zvišanje njihovih plač v ozadju,« je komentiral Štrukelj. 

Vladni predstavniki namreč predlagajo dvig zgornjega plačnega razreda javnih uslužbencev (zdaj 57. razred), zaradi česar bi bilo po njegovem zvišanje plač funkcionarjev, ki so višje od tega razreda, »povsem logična posledica, saj funkcionarji po tem gotovo ne bi hoteli ostati na istem«. 


Hipotetični povišek

Avtor objave v Spletnem časopisu je na naše vprašanje, na podlagi česa je v prispevku zapisal, da nekdanjemu predsedniku države višajo pokojnino za tisoč evrov, odgovoril, da ga sprašujemo po članku, ki ga je povzel drug medij.

Povedal je, da »odgovarja za objave v Spletnem časopisu, kjer je bilo objavljenih več člankov o tematiki, ki podrobno odgovarjajo tudi na to vprašanje«. Dodal je, da je v besedilu pojasnil, da »uradnega predloga dviga plač funkcionarjem (še) ni in da se o tem pogovarjajo neuradno«.

Iz uredništva Demokracije odgovora nismo prejeli.

Višina pokojnine Milana Kučana je po zakonu vezana na plačo predsednika države. Če in za koliko bi se njegova pokojnina zvišala v primeru povišanja plač javnih funkcionarjev, je odvisno od sprememb področne zakonodaje. Toda po uradnih trditvah za zdaj ni ne predloga ne usklajevanja o višanju funkcionarskih plač. 

Trditev, da nekdanjemu predsedniku države višajo pokojnino za skoraj tisoč evrov, temelji na predpostavki, izpeljani iz preračuna hipotetičnega scenarija. Ključna trditev prispevka izkrivlja dejansko stanje. Označujemo jo za manipulacijo.

Prav tako je prispevek klik vaba, saj v naslovu z namenom, da bi pritegnil pozornost bralcev, povezuje hipotetično povišanje Kučanove pokojnine s spremembo pokojninske zakonodaje, četudi nista neposredno povezana.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.