Marija Terezija vojaških sporov ni reševala s tanki

Avtorica: Maja Čakarić

 

TRDITEV

»Napoleon je pošiljal soldate, torej vojake, in Marija Terezija potem tanke.«


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Odmevi


 
Marija Terezija pregleduje svojo vojsko, med katero pa ni bilo tankov. Slika: Wilhelm Camphausen

Marija Terezija pregleduje svojo vojsko, med katero pa ni bilo tankov. Slika: Wilhelm Camphausen

Države odnose v mednarodni skupnosti urejajo na raznolike načine. »Napoleon je pošiljal soldate in Marija Terezija potem tanke,« je dejala profesorica evropskega prava Verica Trstenjak, ko so jo minuli teden povabili na Odmeve [18:45], da bi komentirala sodbo evropskega sodišča v primeru Avstrije proti Nemčiji.

Da tankov v času, ko je živela vladarica habsburških dežel, še ni bilo, je po oddaji na facebooku pripomnilo več gledalcev. Pogledali smo, kaj o življenju obeh vladarjev in razvoju oklepnih vozil pravi zgodovina.

Marija Terezija ni živela po Napoleonu, kot je mogoče razumeti iz izjave, temveč prej – od leta 1717 do 1780. Ko je umrla, je bil Napoleon star enajst let. Tudi če bi tanki v 18. stoletju že obstajali, jih ne bi mogla pošiljati na bojišča, potem ko je Napoleon poslal vojake.

V zapuščini slikarja in polihistorja Leonarda da Vincija so res skice vozila, ki spominja na oklepnik. Toda resnejši koncepti tega bojnega vozila se pojavijo šele na začetku 20. stoletja, tank pa so izumili šele sredi prve svetovne vojne, leta 1916, je potrdil obramboslovec Boštjan Kurent iz Parka vojaške zgodovine v Pivki. 

Trstenjakova je za Razkrinkavanje.si zatrdila, da je bila njena izjava slišati nejasno. »Omenila sem, da je Napoleon pošiljal soldate oziroma vojake, pa (tudi) Marija Terezija, pozneje pa (drugi) tanke.« O tem je napisala uvodnik v Pravni praksi, prav s tem naslovom in vsebino, »tako da se vidi, da ne gre za neznanje, ampak premalo jasno izražen stavek«.

Če izjavo Trstenjakove v Odmevih poslušamo pozorno, je povsem resnična. O tem je navsezadnje napisala prispevek v strokovni reviji. Vendar je poved v javnem nastopu izrekla tako, da se razume drugače, kot je hotela. Gledalcu deluje, kakor da je neresnična, zato izjavo označujemo za šlamparijo.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočno obveščati javnost.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.