Morje pri Dubrovniku je bilo onesnaženo, a prejšnji teden

Avtorica: Klara Škrinjar

 

TRDITEV

Morje ob eni najlepših plaž pri Dubrovniku na višku sezone polno fekalij.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Svet24


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
signal-attachment-2019-07-02-212059_001.jpg

Dubrovnik je eden najbolj znanih obmorskih turističnih krajev na Hrvaškem. V tiskani izdaji tabloida Svet24 so 2. julija poročali, da je morje ob eni od tamkajšnjih plaž polno fekalij. 

»Oblasti v Dubrovniško-neretvanski županiji v zadnjih dneh prebivalce opozarjajo, da je morje ob plaži Srebreno močno onesnaženo,« so zapisali. Dodali so, da te vsaj za nekaj dni odsvetujejo kopanje na tem območju, dokler ne bodo mikrobiološke analize pokazale, da je količina bakterij pod dovoljeno mejno vrednostjo. Na delu so tudi strokovnjaki, so še dodali, ki poskušajo odkriti vir onesnaženja.

Prispevek se sklicuje na hrvaške medije, ki so o onesnaženju morja res poročali, denimo Dubrovački vjesnik, Index in Jutarnji list, vendar v četrtek, 27. junija, medtem ko je Svet24 novico objavil na spletu v ponedeljek, 1. julija, dan za tem pa še v tiskani izdaji. 

Zavod za javno zdravje dubrovniško-neretvanske občine redno spremlja stanje kopalnih voda. Iz javne objave je razvidno, da so 26. junija med vzorčenjem vode ugotovili, da je bilo morje na plaži Srebreno onesnaženo. Zato so 27. in 28. junija opravili dodatno vzročenje in to je pokazalo, da je šlo za kratkotrajno onesnaženje, ki ga ni več. Kakovost kopalne vode na plaži Srebreno je dobila oznako izvrstno (glej sliko spodaj). Podatki so vsakomur na voljo na uradnem spletnem mestu za spremljanje kakovosti morja na Hrvaškem

Screenshot 2019-07-02 at 21.13.38.png

O novih rezultatih vzorčenja je poročal tudi Dubrovački vjesnik, in sicer v soboto, 29. junija. »Novi rezultati potrjujejo, da v sistemu odvodnjavanja odpadnih voda na območju naselja Srebreno ni bilo nepravilnosti, prav tako ne pri delovanju vodne črpalke Srebreno, in da je dejansko šlo za kratkoročno onesnaženje, katerega vzroka žal še niso odkrili,« so zapisali. 

Ker je treba pri kratkotrajni onesnaženosti vzorčenje kopalne vode ponoviti v sedmih dneh, kot navaja omenjeni zavod za javno zdravje, so 2. julija vzeli nov vzorec. 

Kopalci na plaži Srebreno po uradnih meritvah torej niso ogroženi, nasprotno, tamkajšnje morje ima celo najvišjo možno oceno. Drži, da je bila voda onesnažena 26. junija, vendar so vsi poznejši vzorci potrdili, da je morje neoporečno za kopanje. 

V uredništvu Sveta24 – na naša vprašanja niso odgovorili – niso preverili svežih informacij, zaradi česar objavljena vsebina ne drži, prispevek pa označujemo tudi za šlamparijo.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Siva-cona.png

Ne drži
Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočno obveščati javnost.
Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.