»Peteršilj raje uporabite v juhi«

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Mesto pika je treba namazati s kisom, pomaga tudi obkladek iz sode bikarbone in sivkine vodice. Bolečino ob piku ublažite tako, da na rano položite list svežega peteršilja. Na mesto pika komarja vsako uro nanesite nerazredčeno sivkino olje in olje čajevca. Nanj lahko položite tudi bananin olupek.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Zdravilne rastline, št. 24, julij 2019


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Foto: Razkrinkavanje.si

Foto: Razkrinkavanje.si

Piki žuželk so v poletnih mesecih pogostejši, pri ljudeh pa povzročajo različne kožne reakcije. V reviji Zdravilne rastline so v prispevku Kako se zaščititi pred piki insektov pripravili nasvete, s katerimi sestavinami iz hišne lekarne si lahko pomagamo.

Navajajo, da bolečino in srbečico po piku blažimo s kisom, obkladki iz sode bikarbone in sivkine vodice, listi svežega peteršilja, sivkinim oljem in oljem čajevca. Pomagal naj bi tudi bananin olupek. Preverili smo, kakšno znanstveno podlago imajo ti nasveti.


O peteršilju in bananinem olupku …

»Na koži so bakterije, ki lahko pridejo v stik z rano na mestu pika insekta. Peteršilj in bananin olupek sta za zdravljenje neprimerna, saj nista sterilna, zato bi se infekcija lahko še razširila,« je za Razkrinkavanje.si pojasnil Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana in predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

»Peteršilj raje uporabite v juhi,« je v šali dodal. 

Tudi zeliščarka Jožica Bajc Pivec ne prisega na peteršilj za lajšanje nevšečnosti po pikih žuželk. »Ljudsko zdravilstvo je zelo široko, vendar na priporočila o uporabi peteršiljevih listov v strokovni literaturi še nisem naletela,« je povedala Bajc Pivčeva. Dodala je, da pri srbečici in bolečini zaradi pika žuželk preverjeno pomagajo netresk, aloja ter zmečkana zeljni list in trpotec.

Zaradi pretirane kemične obdelave pa zeliščarka odsvetuje tudi uporabo bananinega olupka.


… in še o kisu, sivki in čajevcu

Sestavine, kot so kis, sivkino olje, sivkina voda in olje čajevca, pri pikih insektov niso bile preizkušene v kliničnih raziskavah, pa nam je pojasnila Mateja Dolenc Voljč z dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana, kjer med drugim zdravijo kožne bolezni, in predstojnica katedre za dermatovenerologijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

»Delujejo blago antiseptično, za kar pri piku insekta večinoma ni prave potrebe. Blažje lokalne reakcije s srbenjem in prehodno rdečino, ki so najpogostejše in minejo tudi brez posebnih ukrepov, olajšamo bodisi s hlajenjem (obkladki imajo hladilni učinek) bodisi z nanosom hladilne kreme ali lokalnega antihistaminika v gelu, ki je na voljo v lekarnah,« je še povedala za Razkrinkavanje.si. Hlajenje z ledom ali curkom mrzle vode sicer priporočajo tudi v reviji Zdravilne rastline.

Dodala je, da naj bi preparati iz sivke delovali kot naravni repelent za zaščito pred komarji, pri lajšanju težav po piku insektov pa njihov učinek ni potrjen.

Za pojasnila, na izsledkih katerih raziskav temeljijo nasveti o uporabi »hišne lekarne«, smo zaprosili tudi uredništvo revije Zdravilne rastline, a odgovora nismo prejeli.

Nasveti v prispevku nimajo znanstveno utemeljene podlage, zato objava sodi v kategorijo psevdoznanost.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_Psevdoznanost.png

Psevdoznanost
Objava, ki podatke, stališča ali ugotovitve predstavlja kot znanstvena odkritja ali strokovno podprta dejstva, vendar za to v znanosti ni utemeljene podlage. Takšne objave pogosto tudi izkrivljajo znanstvene ugotovitve.

Vsi tipi razkrinkanih informacij