Toča je prekrila le predmestja Guadalajare v Mehiki

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Pri 30 stopinjah Celzija je Mehika prekrita z ledeno odejo.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

MMC


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Mehika je pri 30 stopinjah Celzija prekrita z meter in pol visoko odejo ledu, so poročali na MMC. Novica se nam je zdela nenavadna, zato smo jo preverili.

Predmestja Guadalajare v mehiški zvezni državi Jalisco je zajelo neurje s točo. Pokrajina se je spremenila v zimsko idilo sredi poletja z metrom in pol ledu, so zapisali na portalu.

V mestu z več kot petimi milijoni prebivalcev je bilo poškodovanih 200 domov, ledena plast pa je pod seboj vklenila vozila na cesti, so poročali. Guverner Enrique Alfaro je za AFP stanje opisal kot »neverjetno«, so dodali na MMC. 

Po mnenju Gregorja Vertačnika z agencije za okolje (Arso) je tako debel sloj toče posledica hudourniškega stekanja toče in meteorne vode zaradi dolgotrajnega neurja v razmeroma svežem vremenu. 

Kot je Vertačnik še pojasnil za Razkrinkavanje.si, to pomeni, da so hudourniki, torej deroča voda, s širšega območja mesta nanesli točo na nižje dele, tako da se je je tam nabralo za en meter. »To je podobno pojavu, ko se voda zliva v podvoze in nastane na najnižji točki podvoza poplava, čeprav toliko dežja dejansko ne zapade; kot tudi ni bilo celotno območje v Mehiki pod metrom ledu,« je še pojasnil Vertačnik. 

O pojavu so poročali tuji mediji, poleg agencije AFP tudi britanski javni servis BBC weather in ameriški NPR. Mehiška državna civilna zaščita je dogodek potrdila na svojem profilu na facebooku. 

Zavajajoč naslov 

Iz naslova prispevka Pri 30 stopinjah Celzija Mehika prekrita z ledeno odejo je mogoče sklepati, da je led prekril celotno Mehiko. Površina te države je po podatkih mehiške vlade 1.964.375 km², medtem ko je površina Guadalajare po zadnjih uradnih podatkih zvezne države Jalisco 151,4 km², torej manj kot štiri odstotke površine celotne države. 

Avtorica prispevka nam je pojasnila, da v naslovu zaradi omejene dolžine pogosto uporabljajo poenostavitve. Dodala je, da so na začetku članka pojasnili, »da gre za predmestje Guadalajare, ravno z namenom, da bralcev ne bi zavajali«.

Informacije v prispevku so točne, vendar je naslov zavajajoč. Mehika se ni spremenila v »zimsko idilo sredi poletja«, kot so zapisali, ampak to velja samo za predmestja Guadalajare v zvezni državi Jalisco, torej le za njen del. Prispevek o toči potemtakem drži, naslov pa si je prislužil oznako klik vaba.

O toči v Mehiki so poročali tudi slovenski spletni portali Siol, Reporter in 24ur.


Drzi.png

Drži
Objava, ki drži. To oceno uporabljamo tudi pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.
Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.