Ni dokazov, da so v stanovanjsko hišo vlomili migranti

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Ilegalni migranti vlomili v dom lovca; odnesli pet pušk, med njimi ostrostrelsko?


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Demokracija


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Neznani storilec je v soboto vlomil v stanovanjsko hišo v Pomjanu blizu Kopra in ukradel orožje. Na spletnem mestu Demokracija.si so v naslovu zapisali, da so to storili nezakoniti migranti. Preverili smo, ali navedba drži. 

Na koprski policijski postaji so za Razkrinkavanje.si potrdili, da je neznani storilec v soboto ukradel pet lovskih pušk, dve lovski pištoli, dvesto kosov streliva in lovske obleke. Na naše vprašanje, ali je šlo za ostrostrelno orožje, kot je bilo navedeno v naslovu članka, je policija odgovorila, da so ukradli lovske puške.

Vendar policija po do zdaj zbranih podatkih nima nikakršnih dokazov ali potrditev, da bi bili storilci nezakoniti migranti, so pojasnili za Razkrinkavanje.si.

Pri Demokraciji so sicer pridobili prav tak odgovor koprske policije in ga tudi v celoti objavili. Kljub temu so v naslovu Ilegalni migranti vlomili v dom lovca; odnesli pet pušk, med njimi ostrostrelsko? trdili, da so dejanje zagrešili nezakoniti migranti.

Prispevek je pozneje objavil tudi spletni portal Nova24TV

 Za pojasnila smo zaprosili oba spletna portala, vendar odgovorov nismo prejeli. 

Naslov prispevka je zavajajoč, saj vsebuje informacije, ki so ne le nepotrjene, ampak tudi lažne in v samem besedilu uradno zanikane. Članek zato dobi oznaki klik vaba in lažna objava.


Razkrinkavanje_LaznaObjava.png

Lažna objava
Objava, ki vsebuje lažne informacije, podatke ali trditve. S to oceno ovrednotimo le tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.