Ne, globalno segrevanje ni prevara

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Globalno segrevanje, ki ga povzroča človek, je prevara.

Vpliv človeka na segrevanje ali ohlajanje Zemlje je v primerjavi s soncem smešno majhen.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Facebook


 
Foto: Anton Rusetsky/Unsplash

Foto: Anton Rusetsky/Unsplash

Globalno segrevanje, ki ga povzroča človek, je navadna prevara, od katere imajo davkoplačevalci samo škodo, je na facebooku zapisal poslanec državnega zbora Branko Grims (SDS). Vpliv človeka na segrevanje ali ohlajanje Zemlje je v primerjavi s soncem po njegovem mnenju smešno majhen.

Močno zasneženi

»Na Kredarici je tik pred začetkom poletja še več kot tri metre ‘globalnega segrevanja’, v Avstriji ponekod tudi šest metrov in več,« je na facebooku zapisal Grims.

Na Kredarici je bilo 2. junija, na dan poslančeve objave, po podatkih agencije za okolje (Arso) 285 centimetrov snega, torej manj kot tri metre.

Isti dan so pri observatoriju Sonnblick v osrednjih avstrijskih Alpah, na 3108 metrih nadmorske višine, izmerili 538 centimetrov snega, so za razkrinkavanje.si sporočili z avstrijskega meteorološkega inštituta (ZAMG). Konec maja in na začetku junija je bilo v avstrijskih gorah od 50 do 100 centimetrov več snega od letnega povprečja, saj je bil maj hladen in vlažen.

»Toda: več metrov snega spomladi nikakor ni argument proti globalnemu segrevanju! Vremenske postaje visoko v gorah namreč spomladi izmerijo največ snega v sezoni. To je tako, kot bi rekli: ponoči je temno, zato sonce ne obstaja,« so pojasnili pri ZAMG.

Nanizali so vsaj pet razlogov, ki dokazujejo trend konstantne otoplitve v Avstriji.  Med drugim so navedli, da so v preteklih dneh v alpskih dolinah prvič izmerili tropske nočne temperature, to je najmanj 20 stopinj Celzija.

Vpliv človeka na globalno segrevanje

Po Grimsovem mnenju je navadna prevara, da človek vpliva na globalno segrevanje. Pojasnil nam je, da se je pri tem skliceval na članek, objavljen na strani anonews.co, in priporočil v branje februarsko številko revije Življenje in tehnika. Oba vira obravnavata možnost ohladitve Zemljinega površja in te Grimsove trditve ne potrjujeta.

Podnebne spremembe so opazne v vseh delih Zemljinega podnebnega sistema, so za razkrinkavanje.si pojasnili na Arsu.

Ozračje se segreva, značilni vzorci kroženja zraka v njem se spreminjajo, oceani se segrevajo, spreminjajo se njihovi tokovi, dviga se morska gladina, krči se površina, pokrita z ledom in snegom, premikajo se rastlinski pasovi in spreminja se avtohtono rastlinje.

»Sprememb zgolj z naravnimi dejavniki ni mogoče pojasniti. Spreminjanje je splošna značilnost podnebja, vendar je hitrost spreminjanja v zadnjem stoletju izjemna,« so še dodali na Arsu.

Sonce in globalno segrevanje

Vpliv človeka na segrevanje ali ohlajanje Zemlje »je v primerjavi s soncem smešno majhen«, je še zapisal poslanec Branko Grims.

»Energija, ki jo dobi Zemlja od sonca, je osnovni vir energije za podnebni sistem, vendar na spremembe vremena in podnebja ne vpliva le sonce,« so pojasnili na Arsu.  

Približno 30 odstotkov sončnega sevanja, ki pride do atmosfere, se od površja Zemlje in oblakov odbije nazaj v vesolje, preostalih 70 odstotkov pa se porabi za segrevanje ozračja in predvsem Zemljinega površja.

»Res je, da dejavnost sonca ni stalna, sčasoma se nekoliko spreminja, vendar glede na te spremembe ne moremo pojasniti povprečne rasti temperature na Zemlji,« so za razkrinkavanje.si še povedali na agenciji za okolje.

Kaj torej ne drži

Na podnebne spremembe ne vplivajo le naravni dejavniki, ampak tudi človek. Trditev poslanca Grimsa, da je globalno segrevanje, ki ga povzroča človek, prevara, ne drži.

Človekov vpliv na segrevanje ali ohlajanje Zemlje je v primerjavi s soncem res majhen. Toda Grimsova trditev je zavajajoča, saj ne upošteva, da je podnebje kompleksen sistem in da nanj poleg sonca vplivajo tudi drugi naravni dejavniki, zato trditev označujemo kot manipulacijo.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.


Siva-cona.png

Ne drži

Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij