Ob teh znakih vam ni treba nujno k zdravniku

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Z vašim zdravjem je nekaj narobe, če:

  • so urin in iztrebki temnejše barve kot običajno, 

  • imate prstanec daljši od kazalca, 

  • imate gube na mestih, ki običajno niso izpostavljena soncu,

  • če čutite neustavljivo željo po žvečenju nenavadnih stvari,

  • vam zatekajo noge. 


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Ženska.si


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Imate prstanec daljši od kazalca? Potem je z vašim zdravjem nekaj narobe, so zapisali na portalu Ženska.si. Prav tako, poudarjajo, ne smete spregledati nekaterih drugih znakov, s katerimi vas telo opozarja, da morate obiskati zdravnika. 

Navedba, da je pri tistih, ki imajo prstanec daljši od kazalca, večja možnost, da bodo zboleli za artritisom, je brez zveze z realnostjo, saj je izmišljena, je za Razkrinkavanje.si dejal Igor Muževič, zdravnik družinske medicine. »To je podobno, kot če bi rekli, da bomo prej zboleli, če imamo modre oči,« je komentiral.

Če nekdo čuti željo po žvečenju nenavadnih stvari, to gotovo ni povezano s pomanjkanjem železa, je prepričan Muževič, je pa ta simptom lahko povezan s psihiatričnimi obolenji, je pojasnil.

Zatekanje nog ne more pripeljati do edema, saj je edem drugo ime za zatekanje nog. »To je podobno, kot če bi rekli, da glavobol povzroči glavobol. Neumnost torej,« je komentiral Muževič.

»Pri temnejšem urinu najprej pomislimo na dehidracijo,« je dejal Muževič, medtem ko je neobičajno temno blato po njegovem mnenju lahko povezano s krvavitvami, kot so zapisali na portalu, vendar je ta izjava po mnenju Muževiča preveč splošna.

Tudi gube na mestih, ki niso izpostavljena soncu, niso znak povišanega krvnega tlaka. »Gube niso medicinski problem, ampak so znamenje staranja,« je še pojasnil Muževič. 

Pri portalu Ženska.si se na našo prošnjo za pojasnilo niso odzvali.

Trditve v prispevku niso podprte z argumenti, razen pri zatekanju nog, kjer se sklicujejo na spletno mesto Wikipedia. Pri navedbi, da daljši prstanec od kazalca ogroža naše zdravje, navajajo, da znanstveniki ne znajo pojasniti povezave, vendar ne povedo, kateri znanstveniki. Prispevku zato dajemo oznako neutemeljeno. Poleg tega naslov nima podlage v besedilu, na katero se nanaša, zato objavo označujemo tudi za klik vabo.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.