S tem sirupom vaša koža ne bo večno mladostna

Katarina Bulatović

 
Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.png
 
 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

 

TRDITEV

Če boš vsako jutro pojedla čajno žličko TEGA, bo tvoja koža videti mladostno (ZA VEDNO!).


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Cosmopolitan


 

Kilogram domačega medu in 40 mladih, nezrelih orehov. To sta sestavini, ki ju potrebujete za pripravo čudežnega sirupa, zaradi katerega bo vaša koža za vedno videti mladostno, so zapisali v spletni izdaji revije Cosmopolitan.

Orehe narežite na četrtine, položite jih v steklen kozarec, nato pa jih prelijte z medom in kozarec »zeloooo dobro zaprite«. Za mesec dni ga postavite na sonce in premešajte, potem pa vsako jutro pred prvim obrokom pojejte čajno žličko tega čudežnega sirupa, svetujejo v reviji.    

Nezreli orehi vsebujejo veliko vitamina C in joda ter z medom tvorijo naravno zdravilo, ki krepi imunski sistem, preprečuje slabokrvnost, izboljšuje kri, čisti jetra, želodec, ledvice in kri, so delovanje napitka utemeljili v članku. Kot so zapisali v naslovu, bo z žličko sirupa na dan koža za vedno videti mladostna. Ali res?

»Čudežnih napitkov za mladostno kožo ni. Na videz kože vplivajo številni kompleksni dejavniki, ki jih ni mogoče strniti v tako imenovano žličko sirupa,« je recept za večno mladostno kožo za Razkrinkavanje.si komentirala Mateja Dolenc Voljč, predstojnica katedre za dermatovenerologijo na ljubljanski medicinski fakulteti. 

Pojasnila je, da na videz kože neugodno vplivajo ponavljajoče se nezdrave življenjske razvade, predvsem izpostavljenost ultravijoličnim žarkom, kajenje, čezmerno pitje alkohola, pa tudi nekatera zdravila in neustrezna nega. Pomembno vlogo imajo še genski in hormonski dejavniki.

Pri Cosmopolitanu se na našo prošnjo za pojasnilo niso odzvali. 

Ni mogoče, da bi bila koža za vedno videti mladostna, prav tako ni čudežnih napitkov za mladosten videz. Objavo zato označujemo kot lažno.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_LaznaObjava.png

Lažna objava
Objava, ki vsebuje lažne informacije, podatke ali trditve. S to oceno ovrednotimo le tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij