37. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič, Meta Gantar

 

TRDITEV

Movieflix je Netflixu odžrl na tisoče uporabnikov. Za Slovence je brezplačen.


OCENA


 
Foto: Posnetek zaslona

Foto: Posnetek zaslona

Netflix, eden vodilnih svetovnih ponudnikov pretočnih video vsebin, naj bi pretekli teden izgubil na tisoče slovenskih naročnikov, je poročal spletni portal WorldNews24. Razlog? K nam naj bi prišla konkurenčna storitev Movieflix, ki naj bi bila za Slovence brezplačna, so zapisali.

Da gre za prevaro, so za Razkrinkavanje.si potrdili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-Cert.

Prispevek o storitvi Movieflix smo zato označili za lažno objavo. Ker pa je objava, ki zavaja uporabnike, obenem videti kot novinarski prispevek, smo ji dali tudi oznako prikrito oglaševanje.

Podrobneje: Netflix ni izgubil na tisoče slovenskih uporabnikov

 
 

TRDITVI

Iz žepov davkoplačevalcev bo zaradi novih prevajalcev za delo z migranti šlo več denarja.

Migrant stane državo 1963 evrov na mesec.


OCENA


 

»Množične migracije terjajo nove in nenavadne zaposlitve na policiji, kar pomeni še več izdatkov, ki jih bodo morali pokriti davkoplačevalci,« so zapisali v prispevku na spletni strani Nova24TV.

Poročali so tudi, da po izračunih računskega sodišča »stane en migrant državo 1963 evrov«, ti stroški pa da še naraščajo.

Iz podatkov, ki so jih objavili, ne moremo sklepati, da bo policija za delo z migranti porabila več denarja, kot tudi ne, da ga bo porabila manj. Vemo le, da je letošnja skupna prevajalska »malha« pri policiji lažja za več kot 100.000 evrov v primerjavi z lanskim letom. 

Navedba, da migrant stane državo 1963 evrov na mesec, pa je zavajajoča, saj je v ta znesek vključenih več stroškov, poleg tega je podatek star štiri leta. 

Trditvi po tipologiji Razkrinkavanja.si označujemo za manipulacijo, saj so podatke v prispevku uporabili na zavajajoč način, ki vodi v netočne zaključke.

Podrobneje: Policija bo za prevajanje namenila manj denarja kot lani


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.