39. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Po najnovejših podatkih ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA) se ozračje v ZDA ne segreva.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Trditev, da se ozračje v ZDA po najnovejših podatkih NOAA ne segreva, ne drži. Med letoma 2005 in 2018 se je v vseh zveznih državah (brez Aljaske in Havajev) po podatkih te ameriške uprave v povprečju segrelo za 0,36 stopinje Celzija na desetletje.

Na portalu so svoje trditve oprli na graf, ki je sicer točen, a prikazuje povprečna temperaturna odstopanja v zadnjih 15 letih, kar je prekratko obdobje za ugotavljanje sprememb temperature. Prav tako ne pomeni, da globalnega segrevanja ni, saj spremembe podnebja opazujejo v daljšem obdobju, torej v najmanj 30 letih, zato prispevek označujemo tudi za manipulacijo.

Podrobneje: Da, Zemlja se segreva

 
 

TRDITEV

Povprečen turist iz ZDA v Sloveniji zapravi več kot 160 evrov na dan.


OCENA


 
Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Podatek, da povprečen ameriški turist v Sloveniji zapravi 160 evrov na dan, drži. Tudi navedba, da ameriška družina v enem tednu v Sloveniji zapravi 4500 evrov, je matematično ustrezna, vendar dejansko zavajajoča, saj so se ameriški turisti lani pri nas povprečno zadržali zgolj 2,27 dneva. Tedenski izračun so pri Žurnalu uporabili tudi v naslovu prispevka. Po tipologiji Razkrinkavanja.si ga zato označujemo za neutemeljenega in klik vabo.

Podrobneje: Povprečen turist iz ZDA pri nas zapravi 160 evrov na dan

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.