36. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Dolžnikom banke JP Morgan Chase ni treba vrniti denarja.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ameriška banka JP Morgan Chase je vsem kanadskim imetnikom kreditnih kartic banke Chase odpisala dolgove, so zapisali na portalu Siol.net. Na pobudo bralke smo trditev preverili in ugotovili, da trditev, da kanadskim dolžnikom banke JP Morgan Chase ni treba vrniti denarja, drži.

Kot je pojasnila Maria Martinez, predstavnica za odnose z javnostmi pri banki JP Morgan Chase, so se za to odločili, da bi po dveh letih, odkar so v Kanadi prenehali izdajati kartice Chase, dokončno opustili poslovanje s kreditnimi karticami na tamkajšnjem trgu.

Podrobneje: Ameriška banka odpisala dolgove kanadskim strankam

 
 

TRDITEV

Fermentacija iz njih [zrelih hrušk] naredi alkohol, česar se še posebej veselijo lokalni golobi, ki vsako leto ob tem času »žurajo« do poznih ur.


OCENA


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Irsko prestolnico terorizirajo pijani golobi, so poročali na portalu Svet24.si. Krivec za opijanje naj bi bile zrele hruške, ki vsako leto ob koncu poletja padajo z dreves in na tleh fermentirajo.

Informacijo smo preverili na dublinski občini, a tam o vinjenih ptičjih prebivalcih mesta niso vedeli ničesar. Stopili smo še v stik z irsko organizacijo za opazovanje in zaščito ptic BirdWatchIreland. Pojasnili so nam, da ptice občasno res pojedo preveč fermentiranega sadja in se zato vedejo, kot da bi bile vinjene, vendar tega iz fotografij in videa, s katerimi je opremljen članek, ni mogoče gotovo potrditi.

Na podlagi dostopnih virov smo ocenili, da navedbe o pojavu pijanih golobov in njihovem teroriziranju Dublina niso podprte s preverljivimi podatki. Prispevek je neutemeljen.

Podrobneje: Ptice pijane od zrelega sadja

 
 

TRDITVI

Druga svetovna vojna se je začela s kolaboracijo socializma in nacizma.

Nemci in Sovjeti so skupaj napadli Poljsko.


OCENA


 
Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-S55480/CC-BY-SA 3.0

Foto: Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-S55480/CC-BY-SA 3.0

Poslanec Branko Grims (SDS) je na twitterju zapisal, da se je druga svetovna vojna začela s kolaboracijo socializma in nacizma ter da so Nemci in Sovjeti skupaj napadli Poljsko.

»Nobena od teh trditev ne drži,« je za Razkrinkavanje.si komentiral zgodovinar dr. Bojan Godeša z inštituta za novejšo zgodovino.

Druga svetovna vojna se ni začela z napadom Nemčije in Sovjetske zveze na Poljsko oziroma s kolaboracijo socializma in nacizma. Začela se je 1. septembra 1939, ko je Nemčija napadla Poljsko. Tvit poslanca Grimsa ne drži.

Podrobneje
: Druga svetovna vojna se ni začela s kolaboracijo socializma in nacizma