38. teden na Razkrinkavanju

Avtorja: Katarina Bulatović, Matej Simič

 

TRDITEV

Uradna spletna stran moskovskega župana na laž postavlja trditve Marjana Šarca in mestne občine Ljubljana, da Zoran Janković ni del vladne delegacije v Moskvi.


OCENA


 
Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

»Predsednika vlade Marjana Šarca in ljubljanskega župana Zorana Jankovića je moskovski župan postavil na laž,« so zapisali v naslovu članka na portalu Nova24TV. Ugotavljali so, ali je bil ljubljanski župan del uradnega vladnega obiska v Rusiji.

Zapisali so, da so tako v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca kot na ljubljanski občini zatrdili, da je šlo za sočasna uradna obiska. Dokaz, da to ne drži, so na portalu našli v sporočilu za javnost na spletni strani moskovskega župana Sergeja Sobjanina.

Seznama obeh delegacij potrjujeta, da sta bila ljubljanski župan in premier resda sočasno v Moskvi, vendar sta delegaciji potovali ločeno, imeli pa sta tudi različna programa. Trditev, da je moskovski župan Šarca in Jankovića postavil na laž, ne drži.

Čeprav so v prispevku povzeli sporočilo za javnost, ki je točno, so njegovo vsebino pri Novi24tv.si izkrivili, zato prispevek dobi tudi oznako manipulacija. 

Podrobneje: Janković ni bil del vladne delegacije v Moskvi

 
 

TRDITEV

Prehitevanje po desni ni dovoljeno, razen v koloni treh ali več vozil.


OCENA


 
Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Zaradi obremenjenosti slovenskih cest vozniki levega pasu ne uporabljajo zgolj za prehitevanje, temveč na njem »kampirajo«, so zapisali na Siolu. Pri takšni vožnji se pogosto zgodi, da so vozila na desnem pasu hitrejša od tistih na levem. Ali je to prepovedano?

Če vozilo A, ki po prehitevalnem pasu vozi s hitrostjo 110 km/h, prehitita eno ali dve vozili, ki vozita po voznem pasu z večjo hitrostjo, sta ti dve vozili v prekršku. Če bi za njima vozilo še tretje vozilo, bi – to so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo – skupaj tvorili kolono in tako brez prekrška prehiteli vozilo A.

Ko namreč zakonodaja opredeljuje izraz prehitevanje, navaja, da »hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje«.

Razen izjemoma je torej prehitevanje po desni strani prepovedano, kamor sodi tudi »nenamerna« hitrejša vožnja po desnem pasu avtoceste. Prispevek dobi oznako drži.

Podrobneje: Prehitevanje po desni le v koloni treh ali več vozil

 
 

TRDITEV

Kučan bo dobil skoraj 1000 evrov mesečno več!


OCENA


 
Foto: Anže Malovrh/STA

Foto: Anže Malovrh/STA

Pri Demokraciji.si so v naslovu prispevka zatrdili, da bo nekdanji predsednik države Milan Kučan dobil skoraj tisoč evrov več pokojnine na mesec, medtem ko se lahko slovenski upokojenci za višje pokojnine obrišejo pod nosom.

Poročali so tudi, da se je končala javna razprava o spremembah pokojninskega sistema, in navedli: »Vladajoči zdaj višajo pokojnino Milanu Kučanu še za tisoč evrov.« Gre za poobjavo prispevka, ki so ga s podobnim naslovom objavili v Spletnem časopisu

Višina pokojnine Milana Kučana je po zakonu vezana na plačo predsednika države. Če in za koliko bi se njegova pokojnina zvišala v primeru povišanja plač javnih funkcionarjev, je odvisno od sprememb področne zakonodaje. Toda po uradnih trditvah za zdaj ni ne predloga ne usklajevanja o višanju funkcionarskih plač. 

Trditev, da nekdanjemu predsedniku države višajo pokojnino za skoraj tisoč evrov, temelji na predpostavki, izpeljani iz preračuna hipotetičnega scenarija. Ključna trditev prispevka izkrivlja dejansko stanje. Označujemo jo za manipulacijo.

Prav tako je prispevek klik vaba, saj v naslovu z namenom, da bi pritegnil pozornost bralcev, povezuje hipotetično povišanje Kučanove pokojnine s spremembo pokojninske zakonodaje, četudi nista neposredno povezana.

Podrobneje: Kučanu ne višajo pokojnine za tisoč evrov

 
 

TRDITEV

Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je za sponzoriranje javne televizije uvedel internetni davek.


OCENA


 
Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Javna radiotelevizija »za svoje apetite uvaja davek na internet«, so zapisali na portalu Primorska24.si. Vsi, ki imajo dostop do interneta, bodo morali po novem plačevati RTV-prispevek, četudi so brez radia ali televizije, so dodali.

Vsa gospodinjstva, ki imajo radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, denimo računalnik ali pametni telefon, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov RTV Slovenija prek spleta, morajo plačevati RTV-prispevek. 

RTV Slovenija ne uvaja davka na internet, temveč po novem omogoča sprejem vseh svojih programov tudi prek spleta. Pri tem bodo poskušali iztržiti višje pristojbine za tista gospodinjstva, ki plačujejo znižano tarifo, ker naj bi imeli doma samo radijski sprejemnik. Če bodo to potrdili z izjavo, bo zanje višina prispevka ostala enaka. V nasprotnem primeru, če bodo izjavili, da imajo naprave, ki se povezujejo na splet, bodo plačevali polni prispevek 12,75 evra. 

Članek portala Primorska24.si sicer vsebuje nekatere točne podatke, ki pa jih z umestitvijo v napačen kontekst izkrivlja, zato ga označujemo za manipulacijo.

Podrobneje: RTVS ne uvaja internetnega davka

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.